Trwa ładowanie...
d3syfgn
29 lutego 2012, 17:25

Nutelka

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3syfgn
Składniki
  • CIASTO: 7 jaj, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka octu, proszek do pieczenia.
    • DODATKOWO: 3/4 l mleka, 3 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemnaczanej, 2 żółtka, 2 cukry waniliowe, 1i1/2 kost. masła, puszka brzoskwiń, 2 galaretki, 400g Nutelli, płatek wafla tortowego, opak. biszkoptów.
    • DEKORACJA: 2 Śnieżki, 1i1/2 szkl. mleka, galaretka, starta czekolada.
Przepis

1. Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.
2. W troszce mleka roztrzepać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do soku brzoskwiniowego dolać 1i1/2 szkl. wody i zagotować. Dodać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać, dodać wafel, wymieszać.
3. Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarowac Nutellę, wyłożyć resztę kremu. Ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżki ubić, dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3syfgn
d3syfgn
d3syfgn
Więcej tematów
d3syfgn

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj