Nicejska zupa jarzynowa
- 5 szklanek lekkiego bulionu drobiowego
- mały kabaczek lub cukinia
- marchewka
- 2 szalotki
- ziemniak
- 5 dag zielonej fasolki
- 5 dag zielonego groszku (może być z puszki)
- 40 dag dojrzałych pomidorów
- 1/2 szklanki drobnego makaronu
- 6 łyżek sosu pesto
- łyżka pasty z suszonych pomidorów
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Warzywa obrać umyć, pokroić w paski, fasolkę szparagową ? na niewielkie kawałki, a pomidory ? bez skórki w kostkę.
Pokrojony kabaczek (cukinie), ziemniak, marchewkę, pomidory i posiekane szalotki włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut. Dodać groszek, fasolkę i makaron, gotować przez 10-15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos pesto dokładnie wymieszać z pastą z suszonych pomidorów. Na każdy talerz położyć porcję przygotowanego sosu i wlać gorącą zupę, posypać ją parmezanem, natychmiast podawać.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze