Trwa ładowanie...
d1w60rb
d1w60rb

Nektarynki

Z nektarynek można wykonać przetwory takie jak dżemy, soki, konfitury czy galaretki. Przepisy z nektarynkami 123

Nektarynki to siostry brzoskwiń, a znaczącym elementem odróżniającym jest ich gładka, niewłochata skórka.

Pochodzenie nektarynek przez długi czas było zagadką. Naukowa nazwa nektarynki Persica wskazuje, że ojczyzną owocu była Persja (obecnie Iran). W starożytnym Rzymie owoc był znany pod nazwą "perskiego jabłka". Jednak badania genetyczne prowadzone w XX i XXI wieku wskazują, że gatunek ten znany był najwcześniej na terenach Chin, Podejrzewano, że jest to mieszaniec brzoskwini i śliwy. Ma żółtą skórkę ze znacznym, czerwonym rumieńcem. W środku znajduje się żółty miąższ i pestka. Owoce ważą 100-200 g. W zależności od odmiany owocuje od lipca do października.

Największe obszary jej uprawy znajdują się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Chile oraz w Południowej Afryce. W Polsce jest uprawiana, jednak jej uprawa, ze względu na duże wymagania cieplne jest narażona na ryzyko. Jej kwiaty często niszczone są przez przymrozki wiosenne.

Nektarynki są też słodsze niż brzoskwinie. Kojarzą się z latem, bo świetnie służą jako przekąska w upalny dzień. Pomagają również dojść do siebie po dużym wysiłku fizycznym. Trudno znaleźć owoc o tak dużej zawartości witamin i minerałów.

Nektarynka popularność zdobyła dopiero na początku ubiegłego wieku. Zwykle jadana jest na surowo. Ma aromatyczny i soczysty miąższ o żółtej, lub pomarańczowej barwie i bardziej zwarty, niż u brzoskwini, przez co łatwo oddziela się od pestki. Z nektarynek można wykonać przetwory takie jak dżemy, soki, konfitury czy galaretki.

1 nektarynka to około 40 kcal, a to bardzo niewiele. Ponadto, nektarynki mają niski indeks glikemiczny, więc osoby będące na diecie nie muszą się obawiać. Nektarynki posiadają bardzo podobne właściwości co ich siostry brzoskwinie. Duża zawartość witaminy C sprzyja zwiększeniu odporności organizmu oraz wolniejszemu starzeniu się komórek.

Intensywny kolor pomarańczowo-żółty to efekt dużego stężenia beta-karotenu w owocach. Beta-karoten to niezwykle cenny składnik. Chroni nie tylko przed powstawaniem wolnych rodników, ale też przed nadmiernym przenikaniem promieni UV do skóry.

d1w60rb
d1w60rb
d1w60rb
d1w60rb