Napary z ziół - wybierz najlepsze na chłodne dni
Właściwie już zaczął się sezon, w którym nasza odporność stale poddawana jest ciężkim próbom. Chłód, zimny wiatr, słota, a do tego w otoczeniu pełno ludzi, którzy już przechodzą różnego typu infekcje. W takich warunkach niestety ciężko jest nie zachorować.
Wielu z nas w tym czasie udaje się do apteki, by zaopatrzyć się w różnego typu medykamenty - począwszy od tych, które mają pełnić rolę prewencyjną, po takie, które pomogą zwalczyć objawy przeziębienia. Jeśli już będziemy w aptece, to warto też kupić herbatki ziołowe, które w naturalny, ale skuteczny i sprawdzony sposób pomogą w walce z sezonowymi dolegliwościami. Do tego nie są drogie, a picie ich w chłodne dni sprawi prawdziwą przyjemność. Oto kilka propozycji.
Napar z lipy
Napar z kwiatostanu lipy jest stosowany tradycyjnie jako łagodny środek napotny i przeciwgorączkowy w leczeniu infekcji wirusowych górnych dróg oddechowych czy zapalenia oskrzeli. Swe wyjątkowe właściwości swe lipa zawdzięcza bardzo korzystnym dla naszego zdrowia składnikom - flawonoidom, związkom śluzowym, kwasom organicznym, fitosterolom, trójterpenom, garbnikom i solom mineralnym. Dodatkowo substancje te poprawiają trawienie oraz wydalanie toksycznych produktów przemiany materii. Dla najlepszych efektów świeżo przygotowany napar (1/2 szklanki) należy pić 2-3 razy dziennie między posiłkami. Można dodatkowo osłodzić go miodem.
Herbata z czarnego bzu
Czarny bez to doskonałe uzupełnienie walki z przeziębieniem i grypą, jest naturalnym wsparciem dla układu odpornościowego. Wynika to z tego, że zawiera skoncentrowane ilości witaminy C, flawonoidy, kwasy owocowe i antocyjany. Jest również doskonałym źródłem witamin A i B, ma właściwości przeciwwirusowe. Działa silnie napotnie. Po napar z czarnego bzu możemy śmiało sięgać, jako środek wspomagający przy zapaleniu oskrzeli, katarze, kaszlu, bólu gardła, gorące czy grypie. W celach leczniczych pić należy po 1-2 filiżanki gorącego i świeżo przygotowanego naparu 3 razy dziennie.
Owoc dzikiej róży
Napar z tych owoców jest przede wszystkim pyszny, ale do tego jest niezastąpiony w walce z przeziębieniem i infekcjami, ponieważ wzmacnia system immunologiczny. Jest źródłem witaminy C, ale zawiera również witaminy D i E, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze oraz flawonoidy. Zatem jeśli chcesz w łatwy i przyjemny sposób uniknąć powszechnych jesienią i zimą chorób, włącz herbatę z owoców dzikiej róży do codziennej diety (pij ją między posiłkami dla najlepszego wchłaniania). Jeśli w trakcie zaparzania dodasz do niej goździki, wzmocnisz jej działanie przeciwgorączkowe, złagodzisz bóle głowy i kaszel. No i oczywiście poprawisz smak i aromat.
Polecamy również:
Rumianek
Według brytyjskich naukowców, herbata rumiankowa jest najbardziej skuteczna, jeśli chodzi o walkę z przeziębieniem. Okazuje się bowiem, że osoby, które piły pięć filiżanek naparu z rumianku codziennie przez dwa tygodnie, miały podwyższony poziom polifenoli we krwi - co jest równoznaczne ze wzrostem aktywności przeciwbakteryjnej. Jest to zasługa aktywnego składnika olejku z rumianku znanego jako bisabolol, który ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Napar z rumianku bardzo dobrze nadaje się do inhalacji, do płukania gardła, a także do picia, najlepiej z cytryną i miodem.
Liść babki lancetowatej
Napar z tych liści działa łagodnie przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i zmniejsza przekrwienie błon śluzowych. Zawarte w babce lancetowatej związki czynne pobudzają wytwarzanie śluzu w oskrzelach, rozrzedzają go, co wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych. Śluzy zawarte w babce lancetowatej łagodzą suchy, męczący kaszel oraz działają osłaniająco na przewód pokarmowy. Ponadto zawiera ona cenne składniki takie jak glikozydy irydoidowe i garbniki oraz wykazuje słabe działanie przeciwbakteryjne i ściągające. Napar z liści babki stosować można dwojako - w nieżytach górnych dróg oddechowych należy pić 2 razy dziennie po szklance świeżo przygotowanego odwaru, a w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła stosować do płukania.
Herbata malinowa
Już sam rubinowy kolor i intensywny aromat rozgrzewają, a jej picie poprawia nastój, bo jest po prostu wyborna w smaku. Herbatka malinowa jest naturalną mieszanką suszu owocowego, będącego bogatym źródłem: witamin (C, E, B1, B2, B6, PP), mikroelementów (potasu, magnezu, wapnia i żelaza), soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Owoce maliny zawierają kwasy organiczne, m.in. cytrynowy, jabłkowy i salicylowy oraz pektyny i antocyjany. Jest doskonała do tego, by pić ją by wzmocnić odporność, ale także by złagodzić objawy infekcji. I można sięgać po nią zawsze wtedy, kiedy ma się na to ochotę.
Aleksandra Dwórznik