Nalesniki ze smietana
- 1 szklanka maki (pszennej)
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 3 lyzki oleju do smarowania patelni
- ok.1/2 szklanki wody
- Polewa:
- 200g smietany kwasnej
- 3 lyzeczki cukru
- pol torebki cukru wanilinowy
Z maki,mleka, jaj i wody (ok.1/2 szklanki) przygotowac ciasto nalesnikowe o konsystencji rzadkiej smietany; gdy jest za geste, nalezy dodac niewielka ilosc wody. Ciasto dokladnie wymieszac. Rozgrzac dobrze patelnie, smarowac olejem, smazyc cienkie nalesniki ( z porcji tej mozna otrzymac ok. 10-15 cienkich nalesnikow). Mozna dodac olej do ciasta i wtedy patelnie nalezy natluscic tylko przed smazeniem. Po usmazeniu nalesnikow skladamy w koperte.
Do kubka z kwasna smietana dodajemy cukier i cukier wanilinowy i mieszamy. Taka gotowa polewa polewamy nalesniki ulozone w koperte.
Przepis dodał użytkownik sylwiasleboda1
Podziel się opinią
Komentarze