Najszybsze naleśniki po francusku
- # Składniki na 3 porcje Ciasto naleśnikowe:
- # ? szklanki mąki
- # 1 ? szklanki wody
- # 1 jajko
- # szczypta soli
- # kawałek słoniny
- # Nadzienie:
- # serek homogenizowany
- # parę rodzynek
- # szczytpta cukru waniliowego
- # dżem
1. Ser wymieszać z wanilią i rodzynkami, odstawić do lodówki.
2. Składniki na ciasto zmiksować w 2-litrowym wysokim garnku. Patelnię mocno rozgrzać i mocno wysmarować kawałkiem słoniny nabitym na widelec.
3. Rozlewać ciasto równomiernie na patelnię i smażyć z obu stron. Ciasta ma być bardzo niewiele: tak żeby pokryło ją milimetrową warstwą.
4. Usmażone naleśniki kłaść na odwrócony dnem do góry głęboki talerz.
5. Jak już wszystkie są usmażone, nałożyć farsz (na jedne ser z rodzynkami, na inne dżem albo co tam jeszcze lubicie) i zawinąć w ruloniki albo w ćwiartki.
6. Jeśli naleśniki zdążyły wystygnąć, to na patelni rozpuścić łyżkę masła i je na nim podgrzać. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze