Durian
Nazywany także rościanem lub zybuczkowcem pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Uchodzi za przysmak głównie w Malezji i Tajlandii. Smak duriana nie ma sobie równych. Jedni porównują go do smaku śmietankowego serka, a inny odnajdują w nim podobieństwo do delikatnych orzechów lub malin.
Nosi niechlubny przydomek najbardziej śmierdzącego owocu na świecie. Jego zapach opisywany jest nierzadko jako swąd rozgotowanej cebuli i skrywa się pod kolczastą, grubą i zieloną skórą. Niemieccy naukowcy przeanalizowali dokładnie skład miąższu oraz skóry. W wyniku eksperymentu udało im się określić 41 odoranty, czyli substancje posiadające zapach. Wśród nich były związki odpowiadające m.in. za odczuwanie zapachu owocowego, karmelowego, zapachu siarki, miodu, cebuli, zgnilizny i kapusty.
Ze względu na charakterystyczną woń, w krajach, w których występuje durian wystosowano nawet specjalne zakazy, aby nie spożywać tego owocu w miejscach publicznych takich jak hotele, taksówki, komunikacja miejsca czy lotniska. Wbrew tej opinii ma on jednak swoich zwolenników - Chińczycy uważają go za afrodyzjak, który doskonale rozbudza zmysły i skutecznie rozgrzewa.