Złote desery
Czy można jeść złoto i nie połamać sobie zębów? Owszem! Na dodatek ten metal szlachetny nie ma złego wpływu na nasz organizm. Złote dania są dopuszczone do sprzedaży w całej Unii Europejskiej i Ameryce. Natomiast władze sanitarne w Wietnamie postanowiły zabronić posypywania sproszkowanym złotem jedzenia. Ze względu na cenę w kuchni złoto wykorzystywane jest w małych ilościach, jako jadalna ozdoba w postaci płatków. Zazwyczaj dekoruje się nim wyszukane dania. Najczęściej są to desery, choć historia kuchni zna przypadki, gdy w USA płatkami złota okładano całego indyka. Ekskluzywny łakoć, stworzony z czekolady (z 28 egzotycznych gatunków kakao), bitej śmietany, trufli i opiłków 23-karatowego złota, serwowany jest przez restaurację Serendpity 3 w Nowym Jorku. Na uroczystościach związanych z wręczeniem Oscarów, podaje się miniaturki figury obłożone jadalnym kruszcem, złote cukierki i napoje. Cena? Bagatela od 33 do 110 tys. dol. za kilogram.