Mus pomidorowy
- NA 4 PORCJE:
- 0,5 kg pomidorów
- 2 cebule
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pęczek bazylii
- pęczek pietruszki
- pęczek szczypiorku
- 0,25 buliony
- 1 białko
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżeczka masła
- przyprawy
- udko kurczaka
- feta
1. Udko ugotować w bulionie.
2. Cebule obrać i posiekać
3. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki i pokroić na kawałki np. ósemki, jedną połówkę zostawić do dekoracji
4. Bazylię, pietruszkę i szczypiorek posiekać, zostawić kilka gałązek do dekoracji.
5. Cebulę zeszklić na łyżeczce masła. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Całość dusić około 10-15 min
6. Wlać bulion, dodać pietruszkę i bazylię. Gotować na małym ogniu 30-40 min
7. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody.
8. Pomidory zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć w celu pozbycia się pestek
9. Do żelatyny dodać odrobinę wrzącej wody i ją rozpuścić, następnie wlać do pomidorów i odpowiednio doprawić. Całość ostudzić
10. Udko kurczaka oskubać i mięso pokroić na drobne kawałki
11. Białko i śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z ostudzonym musem i dodać szczypiorek.
12. Dno foremek wyłożyć mięsem (zamiast forem mogą to być filiżanki lub kubki) i zalać musem. Odstawić do lodówki na 6 godzin
13. Mus włożyć na talerzyk, ozdobić okrojoną w kostkę fetą, ósemkami pomidorów i odrobiną pietruszki i szczypiorku.
Przepis dodał użytkownik meg_f
Podziel się opinią
Komentarze