Mus czekoladowy na ciasteczkach amaretti z wiśniami z konfitury
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 4 jajka
- 60 g cukru pudru
- 200 g śmietany kremówki 30%
- kilka ciasteczek amaretti
- wiśnie z konfitury domowej roboty
Czekoladę rozpuszczamy, następnie lekko studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Czekolada nie może być gorąca ani całkiem chłodna! Osobno ubijamy na sztywno białka i śmietanę. Dodajemy do masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na dnie pucharków układamy 2-3 ciasteczka amaretti. Na ciasteczkach kładziemy wiśnie z konfitury. Na wiśnie kładziemy mus. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Przepis dodał użytkownik weronika2001
Podziel się opinią
Komentarze