Murzynek z truskawkami
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki dżemu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 8 truskawek
- pianka:
- śnieżka
- galaretka agrestowa
- dekoracja:
- truskawka
Wszystkie składniki przekładamy na jedną miskę i dokładnie ze sobą miksujemy. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej foremki. Na wierzch rozrzucamy pokrojone truskawki. Pieczemy 45 minut. Rozrabiamy galaretkę, w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie już tężeć przygotowujemy śnieżkę dodając do niej około 5 truskawek żeby zmieniła kolor. Do śnieżki porcjami dodajemy tężejącą galaretkę, cały czas miksując. Gotową piankę odstawiamy na kilka minut do lodówki, po czym wykładamy na ciasto i dekorujemy truskawkami.
Przepis dodał użytkownik justynak2233
Podziel się opinią
Komentarze