Murzynek
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 1/2 szkl. mleka
- 1 kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- esensja rumowa lub arakowa
- 2 łyżki bakalii
cukier, kakao, mleko i tłuszcz rozpuścić ( nie gotować), do zimnej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i bakalie. Wymieszać, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy lub średniej blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą ok. 1 godz. w temp. ok. 160 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik andsza
Podziel się opinią
Komentarze