Muffinki Korzenne
- MUFFINKI KORZENNE ? przepis na 12 sztuk
- Masa sucha
- 1? szklanki mąki
- ? szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- (można dodać kakao)
- Masa mokra
- 1 całe jajko
- ? szklanki oleju
- ? szklanki mleka
- 2 pełne łyżki jogurtu
- Lukier
- ?szklanki cukru pudru
- białko z 1 jajka
- pokruszone orzechy
- gotowa polewa czekoladowa (lukier czekoladowy), lub wycisnięty sok z ćwiartki cytryny (lukier cytrynowy)
Połączyć masę suchą z mokrą:
masę mokrą wymieszać blenderem na wolnych obrotach, a następnie stopniowo dosypywać masy suchej mieszając blenderem, czynność powtarzać aż do uzyskania jednolitej wymieszanej masy.
Uzyskaną w ten sposób masę wylać na wysokość ? - ? foremek.
Blaszki włożyć do nagrzanego na 190oC piekarnika i piec około 15-20 minut.
Muffinki należy ładnie udekorować, lukier można posypać pokruszonymi owocami.
Smacznego :-))
Przepis dodał użytkownik Meg78
Podziel się opinią
Komentarze