Zupa morelowa z migdałowymi kluseczkami
Składniki: 12 dużych dojrzałych moreli, 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego Muscovado, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1-2 goździki, 1/4 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), ok. 20 sztuk migdałów, 1 żółtko, 1/2 szklanki mleka, 3-4 łyżki mąki pszennej, szczypta soli,1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i sól, wymieszać - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozpuścić masło, wylać masę, rozprowadzić po całej powierzchni, usmażyć naleśnik z obu stron, Zdjąć na talerz, przestudzić, pokroić w paseczki jak makaron. Morele umyć, usunąć pestki, 10 sztuk pokroić na kawałki. Do rondla wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać przyprawy i 4-5 łyżek wody. Kiedy cukier się rozpuści dodać pokrojone morele, podsmażyć, wlać 2-3 szklanki wody, gotować 5 minut aż morele się rozpadną. Następnie przecedzić a rozgotowane owoce przetrzeć przez sito i połączyć z odlanym płynem. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać w dwóch łyżkach zimnej wody, wlać do gorącej zupy i zagotować mieszając (dodatek skrobi nie jest konieczny jeśli po przetarciu owoców zupa jest wystarczająco zawiesista). Dodać pozostałe morele pokrojone w paski, już nie gotować. Na środku talerzy ułożyć po trochu naleśnikowych klusek, dookoła nalać zupę.
Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i mocno schłodzoną.