Moje Ziti
- Sos
- Pomidory w puszkach
- Koncentrat pomidorowy ziołowy Pudliszki
- Bulion z kostki rosołowej
- Sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa.
- 4 ząbki czosnku, cebula
- Mięso mielone,
- Ser ricotta, mozzarella, cheddar, gouda, serek wiejski
- Salami
- Makaron Ziti
Mięso mielone mieszamy z odciśniętą namoczoną bułką i jajkiem tak aby się dobrze kleiło. Doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem i ostrą papryką. Z tak wyrobionej masy robimy kuleczki wielkości dojrzałego winogrona i podsmażamy lekko na patelni. Ugotowany al dente makaron kładziemy do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek. Posypać serem risotta, mozarella, cheddar, gouda. Rozkładamy warstwę serka wiejskiego. Na to kładziemy klopsiki, i salami. Polać połową sosu, Drugą warstwę przygotowujemy tak samo i na górze posypujemy serem gouda i cheddar. Na górę zakładamy folię aluminową Zapiec w piekarniku w temp 180 C 45 min i 15 min bez folii aż sos zacznie bulgotać
Przepis dodał użytkownik kuchmajster
Podziel się opinią
Komentarze