27-02-2012 16:07
Mocno waniliowa Panna Cotta z sosem truskawkowym
Przepis
3.0
(1 głos)
Oceń:
Składniki
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml tłustego mleka
- 8 dkg cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 laski wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- Sos truskawkowy:
- 20 dkg truskawek
- 3 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- kilka kostek czekolady
Przepis
Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Podgrzewamy mleko, śmietanę, cukier oraz laski wanilii wraz z wydrążonym miąższem. Dodajemy rozpuszczaną żelatynę. Wlewamy do foremek bądź miseczek, odstawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy do lodówki celem schłodzenia. Czekoladę roztapiamy na parze, polewamy nią talerze. Wykładamy na to stężoną pannę cottę. Podajemy deser polany sosem truskawkowym.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.