Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Składniki: główka młodej kapusty, cebula, ok. 2 szklanki wody, łyżka masła, 1,5 łyżki mąki pszennej, 5 łyżeczek przecieru pomidorowego, łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz, chilli, ewentualnie cukier, pęczek koperku.
Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia. Młodą kapustę poszatkować i razem z cebulą przełożyć do garnka. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut aż kapusta będzie miękka. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych smaków poleca się chili. Jeśli kapusta jest kwaśna można należy dodać odrobinkę cukru. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, intensywnie mieszając. Wlać zasmażkę do kapusty. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia