Czy soki odwadniają?
Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia: - Nie jest to prawdą. Gdyby tak było, to musielibyśmy uznać, że również warzywa i owoce odwadniają. Sok powstaje z warzyw i owoców. Zatem zawiera dokładnie taką samą ilość wody, co warzywa i owoce, z których jest wykonany. Żywność w ponad 80 proc. - 90 proc. składają się z wody. Należy natomiast pamiętać, że produkty te oraz otrzymane z nich soki dostarczają znaczące ilości składników mineralnych - np. potasu. Spożywane regularnie zapewniają równowagę sodowo-potasową, a także prawidłowy poziom elektrolitów w organizmie człowieka. Zatem sok to nie tylko napój gaszący pragnienie, ale również sposób na dostarczenie dostarczający niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych oraz bioaktywnych, występujących w warzywach i owocach.