Miodownik
- Ciasto kruche:
- 2 szkl. mąki
- łyżeczka sody
- 6 łyżek cukru
- 15 dag margaryny
- jajko
- 2 łyżki miodu
- Biszkopt:
- pół szkl. mąki ziemniaczanej
- pół szkl. mąki pszennej (tortowej)
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- Krem:
- 6 łyżek cukru
- pół litra mleka
- czubata łyżka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- Polewa
- tabliczka czekolady gorzkiej
- łyżka masła
Ciasto kruche
Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 20min w temp. 180st
Biszkopt
Oddzielić żółtka od białek. Ubijać pianę z białek aż będzie sztywna, dodawać po trochu cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtka. Mąki i proszek zmieszać razem, dodawać po 1łyżce. Piec ok. 20min w temp. 180st. Po ostygnięciu przeciąć biszkopt wzdłuż na 2 placki
Krem Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń.
(Na zdjęciu miodownik z podwójną porcją kremu - na litrze mleka, utarłam z kostką masła - 20dag, dzięki czemu krem był bardziej budyniowy)
Polewa
Stopić na parze ( czekoladęi masło do miski a miskę położyć na garnku z wodą)
do przełożenia dżem (wiśniowy lub z czarnej porzeczki)
Gdy placki będą już ostygnięte, przekładamy w kolejności: ciasto kruche, krem, biszkopt, dżem, biszkopt, krem, ciasto kruche, polewa
Można udekorować orzechami włoskimi.
(Warto odczekać przynajmniej 1 dzień, aż miodownik zmięknie i się przegryzie, wtedy będzie o niebo lepszy).
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze