Trwa ładowanie...
d41nwcl
10 października 2013, 16:45

Miniserniczki z białą czekoladą i budyniem żurawinowym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d41nwcl
Składniki
  • Składniki na 7 sztuk
  • Ciasto:
  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 50 g roztopionej i przestudzonej białej czekolady
  • 1 jajko
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Krem:
  • 150 g żurawin (świeżych lub mrożonych)
  • 40 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Umieścić je w misie miksera i utrzeć, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Przygotować usztywniane papilotki do muffinek. Przełożyć do nich masę serową do wysokości 4/5 foremki. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st.C, bez termoobiegu. Przy dotknięciu patyczkiem powierzchnia serniczków powinna być ścięta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wykonanie kremu: w garnuszku z grubym dnem umieścić żurawiny, sok z cytryny i cukier. Gotować na średnim ogniu, aż żurawiny pękną i puszczą sok, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem na purée, przetrzeć przez sitko, odstawić do ostudzenia. W osobnym kubeczku zmiksować blenderem 1/4 szklanki wody, jajko, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Dodać do przetartych żurawin i ponownie utrzeć. Zagotować, pod samo koniec dodając masło. Powstały budyń przelać do kubeczka, przykryć folią spożywczą i wystudzić. Chłodzić przez

kilka godzin w lodówce do osiągnięcia właściwej konsystencji. Na schłodzone serniczki wyłożyć budyń żurawinowy. Przed podaniem można je oprószyć pokruszonymi bezami lub udekorować żurawinami.

"Małe serniczki pieczone w papilotkach do muffinek. Połączenie słodkiej czekolady z kwaskowymi owocami smakuje wyśmienicie, a biało-czerwone wypieki rewelacyjnie prezentują się na bożonarodzeniowym stole".

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki" .
Autorem zdjęcia do przepisu jest Dorota Świątkowska.

Przepis poleca Dorota Świątkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41nwcl
d41nwcl
d41nwcl
Więcej tematów
d41nwcl

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj