Trwa ładowanie...
d16ex05
31 marca 2011, 14:06

Mini kebabiny

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d16ex05
Składniki
  • 1 opakowanie mięsa mielonego
  • - przyprawa Kebab-Gyros
  • - ser gouda (w kostce)
  • - 1 jajko
  • - szczypta soli i pieprzu
  • - odrobina vegety
  • - bułka tarta
  • - długie wykałaczki (patyczki do szaszłyków)
  • - oliwa z oliwek (olej)
Przepis

Mięso mielone wkładamy do miski ? do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę bułki tartej, vegetę, przyprawę kebab-gyros. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Następnie przygotowujemy ser, który kroimy w średniej wielkości kostki ? ja pokroiłam tak że wyszło mi 12 kostek. Kostki powinny być odpowiedniej grubości, żeby nie spadały (nie pękały) jak będziemy wbijać je na patyczk. Teraz wbijamy na wykałaczkę po 3 kostki sera w równomiernych odstępach. Ser oblepiamy przygotowanym wcześniej mięsem ? tak żeby powstały zgrabne kulki (starajmy się zakryć cały ser, bo w przeciwnym razie dużo go wypłynie). Kiedy już wszystkie kulki będą gotowe obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy przyprawą kebab-gyros (im więcej przyprawy tym będą w smaku ostrzejsze). Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy przygotowane kebabiny. Dokładny czas pieczenia jest mi nieznany, gdyż mój gazowy (o zgrozo!) piekarnik piecze różnie, zależnie od humoru. Zalecam zatem doglądanie ich jak kotletów
mielonych ? myślę że 180st. wystarczy. Podczas smażenia-pieczenia dobrze jest je obracać żeby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.

Przepis dodał użytkownik fiolunka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16ex05
d16ex05
d16ex05
Więcej tematów
d16ex05

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj