Mini kebabiny
- 1 opakowanie mięsa mielonego
- - przyprawa Kebab-Gyros
- - ser gouda (w kostce)
- - 1 jajko
- - szczypta soli i pieprzu
- - odrobina vegety
- - bułka tarta
- - długie wykałaczki (patyczki do szaszłyków)
- - oliwa z oliwek (olej)
Mięso mielone wkładamy do miski ? do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę bułki tartej, vegetę, przyprawę kebab-gyros. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Następnie przygotowujemy ser, który kroimy w średniej wielkości kostki ? ja pokroiłam tak że wyszło mi 12 kostek. Kostki powinny być odpowiedniej grubości, żeby nie spadały (nie pękały) jak będziemy wbijać je na patyczk. Teraz wbijamy na wykałaczkę po 3 kostki sera w równomiernych odstępach. Ser oblepiamy przygotowanym wcześniej mięsem ? tak żeby powstały zgrabne kulki (starajmy się zakryć cały ser, bo w przeciwnym razie dużo go wypłynie). Kiedy już wszystkie kulki będą gotowe obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy przyprawą kebab-gyros (im więcej przyprawy tym będą w smaku ostrzejsze). Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy przygotowane kebabiny. Dokładny czas pieczenia jest mi nieznany, gdyż mój gazowy (o zgrozo!) piekarnik piecze różnie, zależnie od humoru. Zalecam zatem doglądanie ich jak kotletów
mielonych ? myślę że 180st. wystarczy. Podczas smażenia-pieczenia dobrze jest je obracać żeby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Przepis dodał użytkownik fiolunka
Podziel się opinią
Komentarze