mini ciasteczka
- 1 mrożone ciasto francuskie
- torebka budyniu waniliowego
- 2 jabłka
- przyprawa do szarlotki w torebce KAMIS
- 1 jajko
- cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem KAMIS
Przepis idealny po trudach całodziennego, świątecznego pitraszenia.
Przyrządzić budyń z połowy ilości mleka podanej na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pozostałą część owoców pokroić na niewielkie prostokątne kawałki. Wymieszać z przyprawą do szarlotki.
Ciasto francuskie rozwinąć i z połowy kroić kwadraciki 4x4 cm. Każdy z nich lekko naciągnąć, położyć kawałek jabłka, złączyć nad nim dwa przeciwne rogi. Ułożyć na blasze.
Resztę ciasta kroić w kwadraty 5x5 cm, lekko naciągnąć. Na jeden kawałek nałożyć porcję budyniu, przykryć drugim kawałkiem i brzegi docisnąć widelcem. W ten sam sposób lepić pozostałe ciasteczka. Można też tworzyć rożki nakładając porcję budyniu i składając porcję ciasta po przekątnej.
Ułożone na papierze do pieczenia ciastka smarować rozbitym jajkiem i posypać niewielką ilością cukru z wanilią i kardamonem.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 10-15 minut.
Smacznego
Przepis dodał użytkownik myszaj84
Podziel się opinią
Komentarze