WP
WP

Pasztet z gęsi z suską sechlońską. Specjał nie tylko na Święta - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Kuchennymi Drzwiami
Podziel się

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez pasztetu. W sklepach trudno jednak znaleźć prawdziwy produkt z dużą ilością mięsa i aromatycznymi dodatkami. Zamiast gotowego wyrobu, proponujemy przepyszny gęsi pasztet z suską sechlońską. Przepis z bloga "Kuchennymi Drzwiami".

Składniki

Na dwa pasztety:

  • 1/2 tuszki gęsiej o wadze 4,20 kg
  • 2 wątroby z gęsi
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki otartego majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól morska do smaku
  • 12 suskich sechlońskich
Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Połowę gęsi dzielimy na kawałki, myjemy i osuszamy papierem kuchennym. Układamy w zamykanej formie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika bez pokrywy na 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy grzanie do 160 st. C, przykrywamy formę i pieczemy, aż mięso będzie odchodzić od kości. Ok. 2,5-3 godziny.

Mięso wyjmujemy na półmisek, a do wytopionego tłuszczu dodajemy cebule pokrojone na ćwiartki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy je pod przykryciem przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Potem zmniejszamy grzanie do 160 st. C, odkrywamy formę i dodajemy do cebuli gęsie wątroby. Pieczemy jeszcze 15 minut i wyjmujemy formę z piekarnika.

WP

Zostawiamy wszystko do ostygnięcia. Mięso oddzielamy od kości i razem z wątrobą i cebulą przepuszczamy przez maszynkę dwa razy: raz przez sitko o grubszych oczkach, następnie o drobnych.

Do zmielonego mięsa dolewamy płyn z pieczenia – przez sito, doprawiamy solą i pozostałymi przyprawami.

Wszystko dokładnie wyrabiamy, przynajmniej 10 minut. dzielimy mięso na dwie części. Suskie sechlońskie kroimy na kawałki i po równo dodajemy do każdej części masy mięsnej. Wyrabiamy je krótko z mięsem. Przekładamy mięso do dwóch foremek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 minut.

Wyłączamy po tym czasie grzanie i zostawiamy pasztety w piekarniku jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy je na kratkę, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Podajemy z konfiturą cebulową, jarzębinową, figową, z domowym sosem chrzanowym, marynowanymi rydzami lub piklami.

WP

Zobacz też: wieniec na zakwasie

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP