Pierś z indyka w sosie żurawinowym. Prosty i smaczny obiad
Filet z indyka dobrze komponuje się z owocowymi dodatkami. Na rodzinny obiad polecamy pieczoną pierś w sosie z suszonej żurawiny. Danie jest bardzo proste do przygotowania, a za każdym razem zachwyca smakiem. Będzie się dobrze komponować z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- pierś z indyka (ok. 700 g)
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 100 g suszonej żurawiny
- 150 ml porto lub czerwonego wina
- 3-4 goździki
- łyżeczka miodu
- pół cm startego imbiru
- 1-2 łyżki wody
Pierś z indyka opłucz, osusz i oczyść. Mięso natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i tymiankiem. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku podgrzej porto z goździkami. Wsyp żurawinę, dodaj imbir, miód i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż żurawina zmięknie. W razie potrzeby dodaj wody. Pierś z indyka obsmaż ze wszystkich stron na oleju, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu odstaw na chwilę, a następnie pokrój w cienkie plastry i podawaj z sosem żurawinowym.
Zobacz wideo: Właściwości suszonych śliwek
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze