WP
WP

Pierś z indyka w sosie żurawinowym. Prosty i smaczny obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Podziel się

Filet z indyka dobrze komponuje się z owocowymi dodatkami. Na rodzinny obiad polecamy pieczoną pierś w sosie z suszonej żurawiny. Danie jest bardzo proste do przygotowania, a za każdym razem zachwyca smakiem. Będzie się dobrze komponować z gotowanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.

Składniki
  • pierś z indyka (ok. 700 g)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 ml porto lub czerwonego wina
  • 3-4 goździki
  • łyżeczka miodu
  • pół cm startego imbiru
  • 1-2 łyżki wody
Przepis

Pierś z indyka opłucz, osusz i oczyść. Mięso natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i tymiankiem. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku podgrzej porto z goździkami. Wsyp żurawinę, dodaj imbir, miód i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż żurawina zmięknie. W razie potrzeby dodaj wody. Pierś z indyka obsmaż ze wszystkich stron na oleju, włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po upieczeniu odstaw na chwilę, a następnie pokrój w cienkie plastry i podawaj z sosem żurawinowym.

Zobacz wideo: Właściwości suszonych śliwek

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP