Tłusto czy chudo, czyli co wiemy o mięsie

Choć Polacy to jeden z najbardziej mięsożernych narodów, nasza wiedza na temat ulubionych produktów spożywczych jest znikoma i często sprowadza się do przekonania, że chudy jest drób, a tłusta golonka. Tymczasem nie do końca tak to wygląda. Jednocześnie tłuste nie zawsze znaczy niezdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie gatunki i części mięsa zawierają najwięcej tłuszczu, a które są najchudsze? Po które z nich warto sięgać i dlaczego? Na te pytania odpowiada specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl.

- Czy rzeczywiście najchudsze jest mięso drobiowe, a najtłustsza wieprzowa golonka?

- Nie do końca. Golonka zawiera mniej więcej tyle samo tłuszczu, co karkówka, a w porównaniu do żeberek, a przede wszystkim boczku, można ją uznać za średnio tłustą. Jeśli chodzi o drób - pogląd, że jest to chude mięso, jest sporym uogólnieniem. O ile pierś z kurczaka czy indyka faktycznie zawiera niewiele tłuszczu, o tyle pierś kaczki czy gęsi ma go już niewiele mniej niż wspomniana golonka.

- Czy jest jakaś ogólna zasada, którą powinniśmy się kierować przy wyborze mięsa?

- Najlepiej wybierać stosunkowo chude kawałki, ale raczej mięsa czerwonego niż białego, gdyż ma ono więcej składników odżywczych. Najlepsze mięso pochodzi od tych zwierząt, które funkcjonują w warunkach naturalnej - dla danego gatunku - aktywności fizycznej. Im bardziej aktywne zwierzę, tym wyższa zawartość cynku i żelaza w mięsie. Więcej składników odżywczych dostarczy nam zatem wołowina niż drób.

- Czy można wskazać jakie mięso jest najzdrowsze?

- Najwięcej cennych składników dostarcza dziczyzna. To w niej znajdziemy bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz cenne składniki odżywcze: przede wszystko dobrze przyswajalne żelazo hemowe, cynk i witaminę B12. Wolno żyjące zwierzęta są lepiej umięśnione, a przez to mają mniej tłuszczu. Ponieważ żywią się w sposób naturalny, tłuszcz w nich zawarty to w dużej części zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego wybierając mięso nie sugerujmy się jedynie zawartością tłuszczu, a przede wszystkim jego jakością.

- Czy możemy podać ile tłuszczu zawiera mięso, które wybierają Polacy?

- Zawartość tłuszczu w mięsie danego zwierzęcia jest zmienna i zależy od wielu czynników: m.in. od karmy, wieku czy warunków hodowli. Jednak średnio w 100 g wygląda to następująco:
- pierś z indyka: bez skóry - 0,7 g, ze skórą – 7g,
- pierś z kurczaka: bez skóry - 1,3 g, ze skórą – 9g,
- polędwica wieprzowa - 2,2 g,
- polędwica wołowa - 3,5 g,
- dziczyzna - od 1,1 do 8 g,
- pierś z kaczki: bez skóry - 3,3 g, ze skórą - 20,4 g,
- rozbef wołowy - 7,3 g,
- baranina - 8,8 g,
- udko z kurczaka ze skórą - 10,2 g,
- udziec cielęcy - 18 g,
- karkówka - 22,8 g,
- golonka - 24,7 g,
- żeberka - 29,3 g,
- boczek wieprzowy - 53 g.

Podane niżej wartości pochodzą z nutritiondata.com i tabel „Wartość odżywcza wybranych produktów i potraw” wyd. PZWL.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść