Tłusto czy chudo, czyli co wiemy o mięsie

Choć Polacy to jeden z najbardziej mięsożernych narodów, nasza wiedza na temat ulubionych produktów spożywczych jest znikoma i często sprowadza się do przekonania, że chudy jest drób, a tłusta golonka. Tymczasem nie do końca tak to wygląda. Jednocześnie tłuste nie zawsze znaczy niezdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie gatunki i części mięsa zawierają najwięcej tłuszczu, a które są najchudsze? Po które z nich warto sięgać i dlaczego? Na te pytania odpowiada specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl.

- Czy rzeczywiście najchudsze jest mięso drobiowe, a najtłustsza wieprzowa golonka?

- Nie do końca. Golonka zawiera mniej więcej tyle samo tłuszczu, co karkówka, a w porównaniu do żeberek, a przede wszystkim boczku, można ją uznać za średnio tłustą. Jeśli chodzi o drób - pogląd, że jest to chude mięso, jest sporym uogólnieniem. O ile pierś z kurczaka czy indyka faktycznie zawiera niewiele tłuszczu, o tyle pierś kaczki czy gęsi ma go już niewiele mniej niż wspomniana golonka.

- Czy jest jakaś ogólna zasada, którą powinniśmy się kierować przy wyborze mięsa?

- Najlepiej wybierać stosunkowo chude kawałki, ale raczej mięsa czerwonego niż białego, gdyż ma ono więcej składników odżywczych. Najlepsze mięso pochodzi od tych zwierząt, które funkcjonują w warunkach naturalnej - dla danego gatunku - aktywności fizycznej. Im bardziej aktywne zwierzę, tym wyższa zawartość cynku i żelaza w mięsie. Więcej składników odżywczych dostarczy nam zatem wołowina niż drób.

- Czy można wskazać jakie mięso jest najzdrowsze?

- Najwięcej cennych składników dostarcza dziczyzna. To w niej znajdziemy bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz cenne składniki odżywcze: przede wszystko dobrze przyswajalne żelazo hemowe, cynk i witaminę B12. Wolno żyjące zwierzęta są lepiej umięśnione, a przez to mają mniej tłuszczu. Ponieważ żywią się w sposób naturalny, tłuszcz w nich zawarty to w dużej części zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego wybierając mięso nie sugerujmy się jedynie zawartością tłuszczu, a przede wszystkim jego jakością.

- Czy możemy podać ile tłuszczu zawiera mięso, które wybierają Polacy?

- Zawartość tłuszczu w mięsie danego zwierzęcia jest zmienna i zależy od wielu czynników: m.in. od karmy, wieku czy warunków hodowli. Jednak średnio w 100 g wygląda to następująco:
- pierś z indyka: bez skóry - 0,7 g, ze skórą – 7g,
- pierś z kurczaka: bez skóry - 1,3 g, ze skórą – 9g,
- polędwica wieprzowa - 2,2 g,
- polędwica wołowa - 3,5 g,
- dziczyzna - od 1,1 do 8 g,
- pierś z kaczki: bez skóry - 3,3 g, ze skórą - 20,4 g,
- rozbef wołowy - 7,3 g,
- baranina - 8,8 g,
- udko z kurczaka ze skórą - 10,2 g,
- udziec cielęcy - 18 g,
- karkówka - 22,8 g,
- golonka - 24,7 g,
- żeberka - 29,3 g,
- boczek wieprzowy - 53 g.

Podane niżej wartości pochodzą z nutritiondata.com i tabel „Wartość odżywcza wybranych produktów i potraw” wyd. PZWL.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca