Tłusto czy chudo, czyli co wiemy o mięsie

Choć Polacy to jeden z najbardziej mięsożernych narodów, nasza wiedza na temat ulubionych produktów spożywczych jest znikoma i często sprowadza się do przekonania, że chudy jest drób, a tłusta golonka. Tymczasem nie do końca tak to wygląda. Jednocześnie tłuste nie zawsze znaczy niezdrowe.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie gatunki i części mięsa zawierają najwięcej tłuszczu, a które są najchudsze? Po które z nich warto sięgać i dlaczego? Na te pytania odpowiada specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl.

- Czy rzeczywiście najchudsze jest mięso drobiowe, a najtłustsza wieprzowa golonka?

- Nie do końca. Golonka zawiera mniej więcej tyle samo tłuszczu, co karkówka, a w porównaniu do żeberek, a przede wszystkim boczku, można ją uznać za średnio tłustą. Jeśli chodzi o drób - pogląd, że jest to chude mięso, jest sporym uogólnieniem. O ile pierś z kurczaka czy indyka faktycznie zawiera niewiele tłuszczu, o tyle pierś kaczki czy gęsi ma go już niewiele mniej niż wspomniana golonka.

- Czy jest jakaś ogólna zasada, którą powinniśmy się kierować przy wyborze mięsa?

- Najlepiej wybierać stosunkowo chude kawałki, ale raczej mięsa czerwonego niż białego, gdyż ma ono więcej składników odżywczych. Najlepsze mięso pochodzi od tych zwierząt, które funkcjonują w warunkach naturalnej - dla danego gatunku - aktywności fizycznej. Im bardziej aktywne zwierzę, tym wyższa zawartość cynku i żelaza w mięsie. Więcej składników odżywczych dostarczy nam zatem wołowina niż drób.

- Czy można wskazać jakie mięso jest najzdrowsze?

- Najwięcej cennych składników dostarcza dziczyzna. To w niej znajdziemy bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz cenne składniki odżywcze: przede wszystko dobrze przyswajalne żelazo hemowe, cynk i witaminę B12. Wolno żyjące zwierzęta są lepiej umięśnione, a przez to mają mniej tłuszczu. Ponieważ żywią się w sposób naturalny, tłuszcz w nich zawarty to w dużej części zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego wybierając mięso nie sugerujmy się jedynie zawartością tłuszczu, a przede wszystkim jego jakością.

- Czy możemy podać ile tłuszczu zawiera mięso, które wybierają Polacy?

- Zawartość tłuszczu w mięsie danego zwierzęcia jest zmienna i zależy od wielu czynników: m.in. od karmy, wieku czy warunków hodowli. Jednak średnio w 100 g wygląda to następująco:
- pierś z indyka: bez skóry - 0,7 g, ze skórą – 7g,
- pierś z kurczaka: bez skóry - 1,3 g, ze skórą – 9g,
- polędwica wieprzowa - 2,2 g,
- polędwica wołowa - 3,5 g,
- dziczyzna - od 1,1 do 8 g,
- pierś z kaczki: bez skóry - 3,3 g, ze skórą - 20,4 g,
- rozbef wołowy - 7,3 g,
- baranina - 8,8 g,
- udko z kurczaka ze skórą - 10,2 g,
- udziec cielęcy - 18 g,
- karkówka - 22,8 g,
- golonka - 24,7 g,
- żeberka - 29,3 g,
- boczek wieprzowy - 53 g.

Podane niżej wartości pochodzą z nutritiondata.com i tabel „Wartość odżywcza wybranych produktów i potraw” wyd. PZWL.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥