Trwa ładowanie...
19-02-2014 11:30

Tłusto czy chudo, czyli co wiemy o mięsie

Choć Polacy to jeden z najbardziej mięsożernych narodów, nasza wiedza na temat ulubionych produktów spożywczych jest znikoma i często sprowadza się do przekonania, że chudy jest drób, a tłusta golonka. Tymczasem nie do końca tak to wygląda. Jednocześnie tłuste nie zawsze znaczy niezdrowe.

Share
Tłusto czy chudo, czyli co wiemy o mięsieŹródło: 123RF
d2tp4jy

Jakie gatunki i części mięsa zawierają najwięcej tłuszczu, a które są najchudsze? Po które z nich warto sięgać i dlaczego? Na te pytania odpowiada specjalistka ds. żywienia człowieka Barbara Dąbrowska-Górska, prowadząca poradnię dietetyczną barbaradabrowska.pl.

- Czy rzeczywiście najchudsze jest mięso drobiowe, a najtłustsza wieprzowa golonka?

- Nie do końca. Golonka zawiera mniej więcej tyle samo tłuszczu, co karkówka, a w porównaniu do żeberek, a przede wszystkim boczku, można ją uznać za średnio tłustą. Jeśli chodzi o drób - pogląd, że jest to chude mięso, jest sporym uogólnieniem. O ile pierś z kurczaka czy indyka faktycznie zawiera niewiele tłuszczu, o tyle pierś kaczki czy gęsi ma go już niewiele mniej niż wspomniana golonka.

- Czy jest jakaś ogólna zasada, którą powinniśmy się kierować przy wyborze mięsa?

- Najlepiej wybierać stosunkowo chude kawałki, ale raczej mięsa czerwonego niż białego, gdyż ma ono więcej składników odżywczych. Najlepsze mięso pochodzi od tych zwierząt, które funkcjonują w warunkach naturalnej - dla danego gatunku - aktywności fizycznej. Im bardziej aktywne zwierzę, tym wyższa zawartość cynku i żelaza w mięsie. Więcej składników odżywczych dostarczy nam zatem wołowina niż drób.

d2tp4jy

- Czy można wskazać jakie mięso jest najzdrowsze?

- Najwięcej cennych składników dostarcza dziczyzna. To w niej znajdziemy bardzo dużo pełnowartościowego białka oraz cenne składniki odżywcze: przede wszystko dobrze przyswajalne żelazo hemowe, cynk i witaminę B12. Wolno żyjące zwierzęta są lepiej umięśnione, a przez to mają mniej tłuszczu. Ponieważ żywią się w sposób naturalny, tłuszcz w nich zawarty to w dużej części zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego wybierając mięso nie sugerujmy się jedynie zawartością tłuszczu, a przede wszystkim jego jakością.

- Czy możemy podać ile tłuszczu zawiera mięso, które wybierają Polacy?

- Zawartość tłuszczu w mięsie danego zwierzęcia jest zmienna i zależy od wielu czynników: m.in. od karmy, wieku czy warunków hodowli. Jednak średnio w 100 g wygląda to następująco:
- pierś z indyka: bez skóry - 0,7 g, ze skórą – 7g,
- pierś z kurczaka: bez skóry - 1,3 g, ze skórą – 9g,
- polędwica wieprzowa - 2,2 g,
- polędwica wołowa - 3,5 g,
- dziczyzna - od 1,1 do 8 g,
- pierś z kaczki: bez skóry - 3,3 g, ze skórą - 20,4 g,
- rozbef wołowy - 7,3 g,
- baranina - 8,8 g,
- udko z kurczaka ze skórą - 10,2 g,
- udziec cielęcy - 18 g,
- karkówka - 22,8 g,
- golonka - 24,7 g,
- żeberka - 29,3 g,
- boczek wieprzowy - 53 g.

Podane niżej wartości pochodzą z nutritiondata.com i tabel „Wartość odżywcza wybranych produktów i potraw” wyd. PZWL.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

d2tp4jy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tp4jy
d2tp4jy
Więcej tematów