WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę

Wiele osób sięga po zielone, chociaż to w ciemnych owocach znajduje się więcej wartościowych substancji. Są świetne na surowo, ale sezon na te domowe już się kończy. Jeśli masz szczęście, jeszcze zdążysz przerobić je na pyszną i zdrową konfiturę.

Ciemne winogrona pomagają na tarczycęCiemne winogrona pomagają na tarczycę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ciemne winogrona przewyższają zielone pod względem zawartości antyoksydantów takich jak resweratrol, w którym naukowcy pokładają duże nadzieje pod kątem profilaktyki antyrakowej. Ale antyoksydanty nie tylko pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniają również procesy starzenia i chronią cholesterol LDL przed utlenianiem, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Jak ciemne winogrona wspierają tarczycę?

Chociaż ani jasne, ani ciemne winogrona nie są znaczącym źródłem jodu i selenu – pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy – mogą pośrednio wspierać ten gruczoł dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol i antocyjany. Antyoksydanty pomagają ograniczać stres oksydacyjny, który może negatywnie wpływać na komórki tarczycy.

Ciemne winogrona są również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga metabolizm, a przez to poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu, co pośrednio wspiera również tarczycę. Jeśli masz na uwadze korzyści zdrowotne, najwięcej zyskasz, spożywając surowe winogrona, ale poza sezonem możesz sięgać po domowe soki winogronowe lub konfitury, które również dostarczają korzystnych witamin, minerałów i polifenoli, choć w mniejszym stopniu niż świeże owoce. Należy jednak pamiętać, że winogrona – nawet te świeże – zawierają naturalne cukry, które w nadmiarze mogą sprzyjać nadwadze i rozwojowi cukrzycy.

Przepis na konfiturę z ciemnych winogron

Chociaż taką konfiturę możesz przygotować również ze sklepowych winogron, o wiele lepsza i zdrowsza wychodzi z ogrodowej odmiany. Pod tradycyjnym przepisem znajdziesz wersję bez dodatku cukru.

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron,
  • 400 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj i poodrywaj z gałązek. Przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż puszczą sok.
  2. Jeśli chcesz usunąć pestki, przetrzyj owoce przez sito i z powrotem wrzuć do garnka.
  3. Dodaj cukier i sok z cytryny, dalej gotuj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
  4. Gorącą konfiturę przełóż do czystych słoików i mocno zakręć.
  5. Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą przez 10–15 minut.

Jak zrobić konfiturę winogronową bez cukru?

Sposób wykonania jest właściwie taki sam, tylko że zamiast cukru należy dodać 1 lub 2 jabłka, które stanowią źródło naturalnych pektyn. Również do takiej konfitury wlej odrobinę soku z cytryny dla poprawienia koloru i utrwalenia smaku. Dodatkowo możesz dodać pół łyżeczki cynamonu lub ziarenka z laski wanilii.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza