Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Wiele osób sięga po zielone, chociaż to w ciemnych owocach znajduje się więcej wartościowych substancji. Są świetne na surowo, ale sezon na te domowe już się kończy. Jeśli masz szczęście, jeszcze zdążysz przerobić je na pyszną i zdrową konfiturę.
Ciemne winogrona przewyższają zielone pod względem zawartości antyoksydantów takich jak resweratrol, w którym naukowcy pokładają duże nadzieje pod kątem profilaktyki antyrakowej. Ale antyoksydanty nie tylko pomagają zwalczać wolne rodniki, opóźniają również procesy starzenia i chronią cholesterol LDL przed utlenianiem, co zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa
Jak ciemne winogrona wspierają tarczycę?
Chociaż ani jasne, ani ciemne winogrona nie są znaczącym źródłem jodu i selenu – pierwiastków kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy – mogą pośrednio wspierać ten gruczoł dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, takich jak resweratrol i antocyjany. Antyoksydanty pomagają ograniczać stres oksydacyjny, który może negatywnie wpływać na komórki tarczycy.
Ciemne winogrona są również dobrym źródłem błonnika, który wspomaga metabolizm, a przez to poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu, co pośrednio wspiera również tarczycę. Jeśli masz na uwadze korzyści zdrowotne, najwięcej zyskasz, spożywając surowe winogrona, ale poza sezonem możesz sięgać po domowe soki winogronowe lub konfitury, które również dostarczają korzystnych witamin, minerałów i polifenoli, choć w mniejszym stopniu niż świeże owoce. Należy jednak pamiętać, że winogrona – nawet te świeże – zawierają naturalne cukry, które w nadmiarze mogą sprzyjać nadwadze i rozwojowi cukrzycy.
Przepis na konfiturę z ciemnych winogron
Chociaż taką konfiturę możesz przygotować również ze sklepowych winogron, o wiele lepsza i zdrowsza wychodzi z ogrodowej odmiany. Pod tradycyjnym przepisem znajdziesz wersję bez dodatku cukru.
Składniki:
- 1 kg ciemnych winogron,
- 400 g cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Winogrona umyj i poodrywaj z gałązek. Przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu, aż puszczą sok.
- Jeśli chcesz usunąć pestki, przetrzyj owoce przez sito i z powrotem wrzuć do garnka.
- Dodaj cukier i sok z cytryny, dalej gotuj na wolnym ogniu przez ok. 60 minut.
- Gorącą konfiturę przełóż do czystych słoików i mocno zakręć.
- Pasteryzuj w garnku z gotującą się wodą przez 10–15 minut.
Jak zrobić konfiturę winogronową bez cukru?
Sposób wykonania jest właściwie taki sam, tylko że zamiast cukru należy dodać 1 lub 2 jabłka, które stanowią źródło naturalnych pektyn. Również do takiej konfitury wlej odrobinę soku z cytryny dla poprawienia koloru i utrwalenia smaku. Dodatkowo możesz dodać pół łyżeczki cynamonu lub ziarenka z laski wanilii.