Pierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodziny

Kaczka nie cieszy się zbytnią popularnością, gdyż wiele osób nie wie, jak ją przyrządzić. Nie musimy jednak od razu faszerować i piec całej kaczki - na początek warto zacząć od piersi. Propozycja z bloga "Obiad gotowy" na pewno zaskakuje fanom drobiu. Mięso jest delikatne, zupełni inne niż gęś lub kurczak. Żurawina podkreśla i podkręca jego smak, a pieczona dynia świetnie się komponuje jako dodatek.

Pierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodzinyPierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodziny
Julianna Bednarczuk

Składniki

  • 2 filety kaczki ze skórą
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • tymianek

Sos żurawinowy:

  • 50 g żurawiny (może być mrożona)
  • 50 ml czerwonego wina
  • 1 nieduża gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • kilka listków rozmarynu
  • pieprz
  • opcjonalnie: 1 goździk, szczypta cynamonu

Pieczona dynia:

  • pół dyni hokkaido (ok. 700 g)
  • tymianek
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • gałązki tymianku do dekoracji

Przepis

Filety kaczki opłukać, osuszyć papierową serwetą. Skórkę naciąć w kratkę, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić na 2 godziny.
Dynię wydrążyć, oczyścić, pokroić w cząstki. Ułożyć na blasze, posmarowanej olejem. Dynię doprawić i posolić do smaku, skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości, ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. W tym czasie usmażyć kaczkę. Filety ułożyć na zimnej patelni skóra do dołu, smażyć ok. 8 minut na średnim ogniu, tłuszcz powinien się wytopić. Następnie odwrócić mięso, smażyć jeszcze 5-6 minut. Mięso powinno pozostać lekko różowe w środku, a przy naciśnięciu być sprężyste. Po usmażeniu filety przełożyć do rondla skórą do góry, wstawić do piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przed podaniem pokroić w plastry.
Przygotować sos żurawinowy: z patelni zlać tłuszcz wytopiony z kaczki. Gruszkę obrać i pokroić w ósemki. Na patelnię wyłożyć kawałki gruszki, obsmażyć, dodać żurawinę, miód, rozmaryn, wlać wino, ewentualnie doprawić goździkami i cynamonem i dusić 5 minut, następnie żurawinę rozgnieść (część owoców zostawić w całości), całość jeszcze chwilę smażyć. Na talerze wyłożyć kawałki pieczonej dyni, plastry kaczki, polać sosem żurawinowym.
Zobacz także: słodkie taratuszki

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę