Pierś kaczki z żurawiną i pieczoną dynią. Odświętny obiad dla rodziny
Kaczka nie cieszy się zbytnią popularnością, gdyż wiele osób nie wie, jak ją przyrządzić. Nie musimy jednak od razu faszerować i piec całej kaczki - na początek warto zacząć od piersi. Propozycja z bloga "Obiad gotowy" na pewno zaskakuje fanom drobiu. Mięso jest delikatne, zupełni inne niż gęś lub kurczak. Żurawina podkreśla i podkręca jego smak, a pieczona dynia świetnie się komponuje jako dodatek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 2 filety kaczki ze skórą
- sól
- świeżo mielony pieprz
- tymianek
Sos żurawinowy:
- 50 g żurawiny (może być mrożona)
- 50 ml czerwonego wina
- 1 nieduża gruszka
- 1 łyżka miodu
- kilka listków rozmarynu
- pieprz
- opcjonalnie: 1 goździk, szczypta cynamonu
Pieczona dynia:
- pół dyni hokkaido (ok. 700 g)
- tymianek
- wędzona papryka
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- gałązki tymianku do dekoracji
Filety kaczki opłukać, osuszyć papierową serwetą. Skórkę naciąć w kratkę, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem, odstawić na 2 godziny.
Dynię wydrążyć, oczyścić, pokroić w cząstki. Ułożyć na blasze, posmarowanej olejem. Dynię doprawić i posolić do smaku, skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec do miękkości, ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C. W tym czasie usmażyć kaczkę. Filety ułożyć na zimnej patelni skóra do dołu, smażyć ok. 8 minut na średnim ogniu, tłuszcz powinien się wytopić. Następnie odwrócić mięso, smażyć jeszcze 5-6 minut. Mięso powinno pozostać lekko różowe w środku, a przy naciśnięciu być sprężyste. Po usmażeniu filety przełożyć do rondla skórą do góry, wstawić do piekarnika na 5-6 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przed podaniem pokroić w plastry.
Przygotować sos żurawinowy: z patelni zlać tłuszcz wytopiony z kaczki. Gruszkę obrać i pokroić w ósemki. Na patelnię wyłożyć kawałki gruszki, obsmażyć, dodać żurawinę, miód, rozmaryn, wlać wino, ewentualnie doprawić goździkami i cynamonem i dusić 5 minut, następnie żurawinę rozgnieść (część owoców zostawić w całości), całość jeszcze chwilę smażyć. Na talerze wyłożyć kawałki pieczonej dyni, plastry kaczki, polać sosem żurawinowym.
Zobacz także: słodkie taratuszki
src="https://d.wpimg.pl/468258254--1581365780/taratuszki.jpg"/>
Polecamy wideo: Alternatywa dla kurczaka i indyka. Jak przygotować bażanta?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze