Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
W Polsce nie każdy zna tę rybę, choć za naszą zachodnią granicą cieszy się sporą popularnością. Ma charakterystyczny smak, świetnie nadaje się na domowy obiad lub jako dodatek na kanapkę, a przy tym jest bardzo zdrowa.
W Niemczech można spotkać się z nazwą brzmiącą obco dla wielu Polaków – pikling. To nic innego jak dobrze znany w Polsce śledź, przygotowany w nieco inny sposób. Pikling to zazwyczaj młody śledź, który najpierw jest solankowany, a potem długo wędzony na zimno. W Polsce tę nazwę mogą kojarzyć szczególnie osoby z północy kraju, takich jak Pomorze i Warmia oraz regionów, w których ryby często pojawiają się na stołach w różnych wersjach. Zwykły śledź kojarzy się nam z wersją na zimno, często w occie, dlatego solankowy i wędzony pikling może wydawać się niecodzienny – ale zdecydowanie warto go wypróbować.
Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać
Czym jest pikling?
Pikling to śledź, który najpierw trafia do solanki, a potem jest wędzony w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zyskuje wyrazisty, słony i dymny smak a wędzenie na zimno pozwala zachować jego zdrowotne właściwości. Dostarcza kwasów tłuszczowych omega‑3, korzystnych dla serca, układu krążenia i pracy mózgu. Dodatkowo włączenie wędzonego śledzia do diety dostarcza witamin z grupy B oraz witamin A i D, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To naprawdę wyjątkowo zdrowy produkt, który warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.
Jak jeść piklinga?
Jeśli postanowisz włączyć piklinga do swojej diety, zapewne staniesz przed pytaniem: jak go jeść? Opcji jest kilka i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Tradycyjnie podaje się go na zimno z pieczywem, masłem i cebulą lub w zalewie octowej. Jeśli te popularne w Niemczech sposoby nie wydają ci się apetyczne, masz jeszcze kilka innych, ciekawych możliwości.
Pikling świetnie nadaje się do przygotowania pasty na kanapkę (na przykład z dodatkiem łyżki majonezu i świeżych ziół) lub może zastąpić ulubione mięso w obiedzie. Wystarczy go podgrzać i podać z ulubionymi dodatkami, na przykład colesławem i ziemniakami, by cieszyć się zdrowym i pożywnym posiłkiem.
Na co uważać?
Choć pikling jest zdrowy i smaczny, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze, jedząc go, możesz natknąć się na ości – to oczywiste, ponieważ śledzie wędzi się w całości, więc podczas jedzenia należy zachować ostrożność. Po drugie, pamiętaj, że przed wędzeniem ryba była w solance, więc już sama w sobie jest słona. Należy to uwzględnić podczas gotowania, aby danie nie wyszło zbyt słone i przez to nieudane.