Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę

W Polsce nie każdy zna tę rybę, choć za naszą zachodnią granicą cieszy się sporą popularnością. Ma charakterystyczny smak, świetnie nadaje się na domowy obiad lub jako dodatek na kanapkę, a przy tym jest bardzo zdrowa.

fish, assorted, white, fillet, red, food, background, salmon, meal, snack, gourmet, appetizer, seafood, smoked, meat, healthy, fresh, dish, cooked, assortment, salted, closeup, herring, mackerel, market, sale, shop, freshness, delicious, product, fat, farmers, natural, ingredient, rustic, delicacy, local, deli, traditional, taste, sellNasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W Niemczech można spotkać się z nazwą brzmiącą obco dla wielu Polaków – pikling. To nic innego jak dobrze znany w Polsce śledź, przygotowany w nieco inny sposób. Pikling to zazwyczaj młody śledź, który najpierw jest solankowany, a potem długo wędzony na zimno. W Polsce tę nazwę mogą kojarzyć szczególnie osoby z północy kraju, takich jak Pomorze i Warmia oraz regionów, w których ryby często pojawiają się na stołach w różnych wersjach. Zwykły śledź kojarzy się nam z wersją na zimno, często w occie, dlatego solankowy i wędzony pikling może wydawać się niecodzienny – ale zdecydowanie warto go wypróbować.

Sprawdzony przepis babci na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Po prostu palce lizać

Czym jest pikling?

Pikling to śledź, który najpierw trafia do solanki, a potem jest wędzony w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu zyskuje wyrazisty, słony i dymny smak a wędzenie na zimno pozwala zachować jego zdrowotne właściwości. Dostarcza kwasów tłuszczowych omega‑3, korzystnych dla serca, układu krążenia i pracy mózgu. Dodatkowo włączenie wędzonego śledzia do diety dostarcza witamin z grupy B oraz witamin A i D, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. To naprawdę wyjątkowo zdrowy produkt, który warto wprowadzić do codziennego jadłospisu.

Jak jeść piklinga?

Jeśli postanowisz włączyć piklinga do swojej diety, zapewne staniesz przed pytaniem: jak go jeść? Opcji jest kilka i na pewno znajdziesz coś dla siebie. Tradycyjnie podaje się go na zimno z pieczywem, masłem i cebulą lub w zalewie octowej. Jeśli te popularne w Niemczech sposoby nie wydają ci się apetyczne, masz jeszcze kilka innych, ciekawych możliwości.

Pikling świetnie nadaje się do przygotowania pasty na kanapkę (na przykład z dodatkiem łyżki majonezu i świeżych ziół) lub może zastąpić ulubione mięso w obiedzie. Wystarczy go podgrzać i podać z ulubionymi dodatkami, na przykład colesławem i ziemniakami, by cieszyć się zdrowym i pożywnym posiłkiem.

Na co uważać?

Choć pikling jest zdrowy i smaczny, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze, jedząc go, możesz natknąć się na ości – to oczywiste, ponieważ śledzie wędzi się w całości, więc podczas jedzenia należy zachować ostrożność. Po drugie, pamiętaj, że przed wędzeniem ryba była w solance, więc już sama w sobie jest słona. Należy to uwzględnić podczas gotowania, aby danie nie wyszło zbyt słone i przez to nieudane.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał