Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują

Coraz częściej pojawiają się w przepisach i na sklepowych półkach. To jeden z tych produktów, które wyglądają niepozornie, a potrafią zdziałać cuda dla zdrowia. Ich smak zaskakuje, a wartości odżywcze robią wrażenie. Do tego świetnie zastępują parmezan.

Płatki drożdżowe są nazywane wegańskim parmezanemPłatki drożdżowe są nazywane wegańskim parmezanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jeszcze kilka lat temu mało kto o nich słyszał, dziś są obowiązkowym elementem kuchni wegańskiej i roślinnej. Płatki drożdżowe zyskały popularność dzięki wyjątkowemu smakowi, przypominającemu ser parmezan, oraz imponującej zawartości białka, witamin i minerałów. Nie są aktywne, więc nie nadają się do pieczenia, ale świetnie uzupełniają codzienną dietę, szczególnie tam, gdzie brakuje produktów odzwierzęcych. Działają korzystnie na odporność, układ nerwowy i trawienie, a do tego są lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny.

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Płatki drożdżowe, czyli wegański parmezan

Choć wyglądają jak bułka tarta, płatki drożdżowe to w rzeczywistości nieaktywne drożdże pochodzące ze szczepu Saccharomyces cerevisiae. Powstają w wyniku hodowli, suszenia i rozdrobnienia mikroorganizmów, dzięki czemu mają formę delikatnych, złocistych płatków o orzechowo-serowym smaku. To właśnie ta nuta umami sprawia, że tak często zastępują parmezan w potrawach roślinnych. Wystarczy posypać nimi makaron, risotto albo zapiekankę, by zyskać głębszy smak bez dodatku sera i tłuszczu.

Pod względem odżywczym przewyższają wiele klasycznych dodatków kuchennych. Zawierają wysokiej jakości białko roślinne, sporo błonnika oraz witaminy z grupy B. Dostarczają także żelazo, cynk, fosfor i magnez. To zestaw, który wspiera koncentrację, układ nerwowy, a także zdrowie skóry, włosów i paznokci. Co więcej, regularne spożywanie płatków drożdżowych może obniżać poziom cholesterolu LDL i wspierać pracę jelit, dzięki czemu poprawia się ogólne samopoczucie.

Jak używać płatków drożdżowych w kuchni?

W kuchni są niemal bezkonkurencyjne. Pasują zarówno do dań na ciepło, jak i do tych podawanych na zimno. Można dodać je do sosów, zup, past kanapkowych, hummusu, a także do pesto. Wystarczy łyżka lub dwie, by wzbogacić smak i konsystencję potraw. Płatki drożdżowe świetnie sprawdzają się też jako zdrowy zamiennik sera w wegańskich tostach czy zapiekankach. Dodane do panierki nadają jej chrupiący aromat, a wymieszane z oliwą i przyprawami tworzą idealną posypkę do warzyw z piekarnika.

Trzeba jednak pamiętać, że mimo wielu zalet, nie każdy może po nie sięgać bez ograniczeń. Osoby uczulone na drożdże, z przerostem Candida, dną moczanową lub nietolerancją histaminy powinny zachować ostrożność. Dla pozostałych to jednak produkt, który warto włączyć do codziennego menu, bo wzmacnia odporność, wspiera metabolizm i dodaje energii.

Wybrane dla Ciebie
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału