O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika

Płatki owsiane goszczą w wielu kuchniach na stałe i trudno się dziwić. To wartościowy produkt, ale niewielu wie, że łatwo można je zastąpić innymi, równie zdrowymi płatkami.

Płatki orkiszowe powinny na stałe pojawić się w twojej dieciePłatki orkiszowe powinny na stałe pojawić się w twojej diecie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maciej Bledowski

Znany od wieków orkisz, powraca triumfalnie na nasze stoły. Płatki przygotowane z tego zboża, choć wciąż pozostają w cieniu owsianych, zdecydowanie powinny pojawiać się na naszych talerzach częściej. Mogą pochwalić się nie tylko wysoką zawartością błonnika, ale też licznymi minerałami oraz witaminami i świetnie odnajdą się w twojej diecie.

Przepis na tradycyjne bómbómy z dekla. Zrób domową wersję cukierków w dwóch wersjach

Płatki owsiane

Płatki orkiszowe to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych owsianych, szczególnie ceniona za wysoką zawartość błonnika i białka. W niektórych przypadkach zawierają ich nawet więcej niż owies, co wspomaga trawienie, daje długotrwałe uczucie sytości i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Orkisz dostarcza również cennych minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas czy fosfor, które wspierają odporność, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, regulują ciśnienie krwi i uczestniczą w procesach energetycznych organizmu. Warto wspomnieć, że mają niski indeks glikemiczny, co dodatkowo korzystnie wpływa na stabilność poziomu glukozy.

O niebo lepsze niż owsiane

Regularne spożywanie płatków orkiszowych wspiera zdrowie serca, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Błonnik zawarty w płatkach nie tylko reguluje pracę jelit, lecz także pomaga w kontroli masy ciała i w profilaktyce chorób układu krążenia.

W porównaniu do płatków owsianych, orkisz oferuje bardziej zrównoważone wsparcie odżywcze – więcej białka, żelaza oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i poprawiają koncentrację. Dzięki tym właściwościom płatki orkiszowe stają się nie tylko smaczną, ale przede wszystkim zdrową alternatywą codziennej owsianki, zapewniając organizmowi kompleksowe wsparcie i energię na cały dzień.

Przepis na owsiankę z płatków orkiszowych

Składniki:

  • 200 ml napoju roślinnego lub mleka,
  • 50 g płatków orkiszowych,
  • 1 banan,
  • 30 g mrożonych malin,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz płatki orkiszowe pod bieżącą wodą.
  2. Wsyp je do garnka i zalej napojem roślinnym, dodaj szczyptę soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie i kremowe.
  3. W międzyczasie obierz banana i pokrój go w plasterki, przygotuj mrożone maliny.
  4. Gdy orkisz będzie gotowy, zdejmij go z ognia, dodaj banana, maliny, szczyptę cynamonu i opcjonalnie łyżeczkę miodu.
  5. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe!

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza