Indyk w śliwkowym sosie

Doskonałe połączenie mięsa i owoców. Rodzina poprosi o dokładkę.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Indyk w sosie śliwkowym z kuskusem sprawi, że nawet osoby, które nie przepadają za sezonem jesienno-zimowym przejdą w niego całkiem gładko i bezboleśnie. Jak zapewnia Paulina, autorka bloga "Justmydelicious", będzie pysznie, a od smaku i aromatu cynamonu oraz kardamonu zachce się więcej i więcej takich rodzinnych, pełnych domowego ciepła, rozgrzewających chłody za oknami obiadów.

Składniki (ok. 4 porcje):
500 g filetów z indyka
curry do smaku
pieprz czarny do smaku
sól himalajska do smaku
chilli do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy

Mięso umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Pozostaw w lodówce na około 30-60 minut. Po upływie tego czasu mięso ugotuj na parze.

Składniki na sos śliwkowy:
300 g śliwek
2 łyżki musztardy miodowej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
80 g masła

Wypestkowane śliwki zblenduj i przełóż do rondelka. Dodaj musztardę, cynamon, kardamon oraz masło. Podgrzewaj do czasu, aż sos zrobi się zawiesisty i zgęstnieje.

Dodatkowo: 300 g kaszy kuskus

Kaszę zalej w misce wrzątkiem około 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj całość np. talerzem i pozostaw tak na około 5-10 minut. Po upływie tego czasu kuskus podaj z ugotowanym na parze mięsem oraz sosem.

Sugestie autorki: użyj ulubionych przypraw, możesz również dodać zioła. Mięso możesz przyrządzić również w piekarniku lub na patelni - jak wolisz. Mięsa nie musisz marynować, choć wtedy ma odrobinę bardziej wyrazisty smak dzięki tej marynacie. Wybierz słodkie i miękkie śliwki. Możesz użyć innego rodzaju mięsa i wcale nie musisz go kroić.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny