Indyk w śliwkowym sosie
Doskonałe połączenie mięsa i owoców. Rodzina poprosi o dokładkę.
Indyk w sosie śliwkowym z kuskusem sprawi, że nawet osoby, które nie przepadają za sezonem jesienno-zimowym przejdą w niego całkiem gładko i bezboleśnie. Jak zapewnia Paulina, autorka bloga "Justmydelicious", będzie pysznie, a od smaku i aromatu cynamonu oraz kardamonu zachce się więcej i więcej takich rodzinnych, pełnych domowego ciepła, rozgrzewających chłody za oknami obiadów.
Składniki (ok. 4 porcje):
500 g filetów z indyka
curry do smaku
pieprz czarny do smaku
sól himalajska do smaku
chilli do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy
Mięso umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Pozostaw w lodówce na około 30-60 minut. Po upływie tego czasu mięso ugotuj na parze.
Składniki na sos śliwkowy:
300 g śliwek
2 łyżki musztardy miodowej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
80 g masła
Dodatkowo: 300 g kaszy kuskus
Kaszę zalej w misce wrzątkiem około 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj całość np. talerzem i pozostaw tak na około 5-10 minut. Po upływie tego czasu kuskus podaj z ugotowanym na parze mięsem oraz sosem.
Sugestie autorki: użyj ulubionych przypraw, możesz również dodać zioła. Mięso możesz przyrządzić również w piekarniku lub na patelni - jak wolisz. Mięsa nie musisz marynować, choć wtedy ma odrobinę bardziej wyrazisty smak dzięki tej marynacie. Wybierz słodkie i miękkie śliwki. Możesz użyć innego rodzaju mięsa i wcale nie musisz go kroić.
Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com