Indyk w śliwkowym sosie

Doskonałe połączenie mięsa i owoców. Rodzina poprosi o dokładkę.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Indyk w sosie śliwkowym z kuskusem sprawi, że nawet osoby, które nie przepadają za sezonem jesienno-zimowym przejdą w niego całkiem gładko i bezboleśnie. Jak zapewnia Paulina, autorka bloga "Justmydelicious", będzie pysznie, a od smaku i aromatu cynamonu oraz kardamonu zachce się więcej i więcej takich rodzinnych, pełnych domowego ciepła, rozgrzewających chłody za oknami obiadów.

Składniki (ok. 4 porcje):
500 g filetów z indyka
curry do smaku
pieprz czarny do smaku
sól himalajska do smaku
chilli do smaku
cynamon do smaku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oliwy

Mięso umyj pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Pozostaw w lodówce na około 30-60 minut. Po upływie tego czasu mięso ugotuj na parze.

Składniki na sos śliwkowy:
300 g śliwek
2 łyżki musztardy miodowej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
80 g masła

Wypestkowane śliwki zblenduj i przełóż do rondelka. Dodaj musztardę, cynamon, kardamon oraz masło. Podgrzewaj do czasu, aż sos zrobi się zawiesisty i zgęstnieje.

Dodatkowo: 300 g kaszy kuskus

Kaszę zalej w misce wrzątkiem około 1-2 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryj całość np. talerzem i pozostaw tak na około 5-10 minut. Po upływie tego czasu kuskus podaj z ugotowanym na parze mięsem oraz sosem.

Sugestie autorki: użyj ulubionych przypraw, możesz również dodać zioła. Mięso możesz przyrządzić również w piekarniku lub na patelni - jak wolisz. Mięsa nie musisz marynować, choć wtedy ma odrobinę bardziej wyrazisty smak dzięki tej marynacie. Wybierz słodkie i miękkie śliwki. Możesz użyć innego rodzaju mięsa i wcale nie musisz go kroić.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca