Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć

Włosi i Hiszpanie jedzą go od setek lat, a my wciąż mijamy go w sklepie, nie mając pojęcia, jak wiele dobrego potrafi zrobić dla organizmu. To warzywo jest jednym z najskuteczniejszych produktów wspierających wątrobę i układ trawienny. Pomaga pozbyć się wzdęć, obniża poziom cholesterolu i wspiera serce.

Karczochy na białym talerzykuKarczochy na białym talerzyku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Paulina Hermann

Choć w Polsce wciąż mało popularny, karczoch od wieków uznawany jest za warzywo o niemal leczniczych właściwościach. W starożytnej Grecji podawano go po obfitych ucztach, by ulżyć żołądkowi. Badania potwierdzają, że karczochy zawierają substancje wspierające wątrobę, jelita i układ sercowo-naczyniowy. Wystarczy włączyć je do diety kilka razy w tygodniu, by poczuć różnicę w trawieniu i samopoczuciu.

Sałatka kubańska na zimę. Chrupiące warzywa połącz ze słodko-kwaśną zalewą

Karczoch to warzywo o wielu właściwościach

Karczoch to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie potężną dawkę cennych substancji. Zawiera cynarynę, kwas chlorogenowy i inulinę, które wspomagają pracę wątroby i jelit, a przy tym obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Cynaryna i kwasy fenolowe pobudzają wydzielanie żółci, co przyspiesza trawienie tłuszczów i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. W efekcie karczoch działa odtruwająco i żółciopędnie, dlatego szczególnie polecany jest osobom z przeciążoną wątrobą, uczuciem ciężkości po posiłkach lub problemami trawiennymi. Regularne jedzenie karczochów łagodzi też wzdęcia i sprzyja lepszej pracy jelit.

Karczoch a zdrowie wątroby, jelit i serca

Liczne badania potwierdzają, że wyciągi z karczocha wspierają regenerację komórek wątroby i poprawiają jej zdolność do oczyszczania krwi z toksyn. Zawarta w nim inulina działa jak naturalny prebiotyk, czyli odżywia pożyteczne bakterie jelitowe, poprawiając perystaltykę i wzmacniając odporność.

Karczoch to również sprzymierzeniec układu sercowo-naczyniowego. Dzięki wysokiej zawartości potasu, witaminy C, K i polifenoli wspiera naczynia krwionośne, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko miażdżycy. Pomaga też stabilizować poziom glukozy, dlatego warto po niego sięgać przy insulinooporności czy cukrzycy typu 2. To warzywo jest również niskokaloryczne i bogate w błonnik, więc świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej.

Jak włączyć karczochy do diety?

Nie musisz być kucharzem z Toskanii, żeby się z nimi polubić. Karczochy można gotować, grillować, dusić, zapiekać lub marynować. Doskonale smakują z czosnkiem, cytryną i oliwą z oliwek. Możesz je podawać jako dodatek do makaronu, pizzy lub sałatki.

Jeśli nie masz czasu na świeże, sięgnij po karczochy w zalewie lub marynowane w oliwie. Zachowują większość wartości odżywczych i są gotowe do użycia prosto ze słoika.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału