Trwa ładowanie...
21-03-2016 10:09

Aromatyczna szynka jabłkowa

Wyroby wędliniarskie dostępne w sklepach coraz częściej składem przypominają tablicę Mendelejewa. Nadmiar polepszaczy smaku, wstrzykiwanej wody cz innych zbędnych dodatków sprawia, że produkty te mają mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Szynki łatwo jednak przygotować w domu, a dzięki użyciu własnych mieszanek przypraw, możemy uzyskać wyjątkowy smak nie do podrobienia.

Aromatyczna szynka jabłkowaŹródło: www.smakolykialergika.pl.
d1nczkh
d1nczkh

Wyroby wędliniarskie dostępne w sklepach coraz częściej składem przypominają tablicę Mendelejewa. Nadmiar polepszaczy smaku, wstrzykiwanej wody czy innych zbędnych dodatków sprawia, że produkty te mają mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Szynki łatwo jednak przygotować w domu, a dzięki użyciu własnych mieszanek przypraw, możemy uzyskać wyjątkowy smak nie do podrobienia. Swój pomysł na takie mięsiwo poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki:

700 g szynki o zwartym kształcie
1 płaska łyżeczka skórki startej z pomarańczy bio
1 łyżeczka zmielonego suszonego jabłka
po 1/2 łyżeczki: imbiru, kminku, majeranku
po 1/4 łyżeczki: zmielonej kolendry i goździków
sól do smaku
1 łyżeczka muscovado
1 łyżka balsamico
ewentualnie olej lub oliwa (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Szynkę posolić, posypać przyprawami i cukrem, skropić octem, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Jeśli szynka jest bardzo chuda - skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na kilka minut (aż się skórka lekko zrumieni), a następnie podlać wodą, przykryć i piec ok. półtorej godziny w temperaturze 175 stopni C.

Zobacz również: Sałatka jarzynowa nie tylko od święta* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

d1nczkh

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

d1nczkh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1nczkh
Więcej tematów