WAŻNE
TERAZ

Zakaz sprowadzania rosyjskiego gazu. Unia przedstawiła projekt

Aromatyczna szynka jabłkowa

Wyroby wędliniarskie dostępne w sklepach coraz częściej składem przypominają tablicę Mendelejewa. Nadmiar polepszaczy smaku, wstrzykiwanej wody cz innych zbędnych dodatków sprawia, że produkty te mają mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Szynki łatwo jednak przygotować w domu, a dzięki użyciu własnych mieszanek przypraw, możemy uzyskać wyjątkowy smak nie do podrobienia.

Aromatyczna szynka jabłkowa
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.
4

Wyroby wędliniarskie dostępne w sklepach coraz częściej składem przypominają tablicę Mendelejewa. Nadmiar polepszaczy smaku, wstrzykiwanej wody czy innych zbędnych dodatków sprawia, że produkty te mają mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Szynki łatwo jednak przygotować w domu, a dzięki użyciu własnych mieszanek przypraw, możemy uzyskać wyjątkowy smak nie do podrobienia. Swój pomysł na takie mięsiwo poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki:

700 g szynki o zwartym kształcie
1 płaska łyżeczka skórki startej z pomarańczy bio
1 łyżeczka zmielonego suszonego jabłka
po 1/2 łyżeczki: imbiru, kminku, majeranku
po 1/4 łyżeczki: zmielonej kolendry i goździków
sól do smaku
1 łyżeczka muscovado
1 łyżka balsamico
ewentualnie olej lub oliwa (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Szynkę posolić, posypać przyprawami i cukrem, skropić octem, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Jeśli szynka jest bardzo chuda - skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na kilka minut (aż się skórka lekko zrumieni), a następnie podlać wodą, przykryć i piec ok. półtorej godziny w temperaturze 175 stopni C.

Zobacz również: Sałatka jarzynowa nie tylko od święta* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:
4

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo