Aromatyczna szynka jabłkowa

Wyroby wędliniarskie dostępne w sklepach coraz częściej składem przypominają tablicę Mendelejewa. Nadmiar polepszaczy smaku, wstrzykiwanej wody cz innych zbędnych dodatków sprawia, że produkty te mają mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Szynki łatwo jednak przygotować w domu, a dzięki użyciu własnych mieszanek przypraw, możemy uzyskać wyjątkowy smak nie do podrobienia.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

Wyroby wędliniarskie dostępne w sklepach coraz częściej składem przypominają tablicę Mendelejewa. Nadmiar polepszaczy smaku, wstrzykiwanej wody czy innych zbędnych dodatków sprawia, że produkty te mają mało wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Szynki łatwo jednak przygotować w domu, a dzięki użyciu własnych mieszanek przypraw, możemy uzyskać wyjątkowy smak nie do podrobienia. Swój pomysł na takie mięsiwo poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Składniki:

700 g szynki o zwartym kształcie
1 płaska łyżeczka skórki startej z pomarańczy bio
1 łyżeczka zmielonego suszonego jabłka
po 1/2 łyżeczki: imbiru, kminku, majeranku
po 1/4 łyżeczki: zmielonej kolendry i goździków
sól do smaku
1 łyżeczka muscovado
1 łyżka balsamico
ewentualnie olej lub oliwa (2 łyżki)

Sposób przygotowania:

Szynkę posolić, posypać przyprawami i cukrem, skropić octem, włożyć do miski, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Jeśli szynka jest bardzo chuda - skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na kilka minut (aż się skórka lekko zrumieni), a następnie podlać wodą, przykryć i piec ok. półtorej godziny w temperaturze 175 stopni C.

Zobacz również: Sałatka jarzynowa nie tylko od święta* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce