To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Miód zna każdy, ale o pierzdze słyszało już mniej osób. A to właśnie ona jest najcenniejszym darem ula: naturalnym źródłem witamin, enzymów i aminokwasów, które wspierają odporność, serce i wątrobę.
Pierzga pszczela przez długi czas pozostawała w cieniu miodu i propolisu. Niesłusznie, bo to jeden z najwartościowszych produktów pszczelich, który dostarcza organizmowi niemal wszystkiego, czego potrzebuje. Powstaje z pyłku roślin, który pszczoły mieszają z miodem i śliną, a następnie fermentują w komórkach plastra. W efekcie powstaje naturalny probiotyk o ogromnej wartości odżywczej.
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Pierzga to naturalny koncentrat zdrowia
Pierzga zawiera ponad 200 aktywnych substancji, w tym białka, aminokwasy, tłuszcze, witaminy (A, C, D, E, z grupy B), enzymy i minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. To właśnie ten bogaty skład sprawia, że nazywana jest "pszczelim złotem".
W porównaniu z pyłkiem pszczelim pierzga ma wyższą przyswajalność, gdyż fermentacja mlekowa rozkłada ściany pyłkowych ziaren, dzięki czemu cenne składniki są lepiej wchłaniane. W efekcie pierzga działa szybciej i skuteczniej: wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację, poprawia krążenie i chroni wątrobę przed toksynami.
Regularne stosowanie pierzgi wspiera również układ nerwowy. Łagodzi skutki stresu i zmęczenia. Sportowcy doceniają ją za naturalne działanie energetyzujące i obniżenie poziomu kwasu mlekowego po wysiłku.
Na co pomaga pierzga pszczela?
Lista jej właściwości jest imponująca:
- poprawia odporność i przyspiesza powrót do zdrowia po infekcjach,
- wspomaga pracę wątroby i proces detoksykacji,
- obniża poziom "złego" cholesterolu LDL,
- reguluje ciśnienie krwi i wspiera układ sercowo-naczyniowy,
- korzystnie wpływa na jelita i przemianę materii,
- działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,
- poprawia apetyt i ogólną kondycję organizmu.
Zawarte w pierzdze witaminy i minerały poprawiają również wygląd skóry, włosów i paznokci. Nie bez powodu wykorzystuje się ją także w kosmetykach, w ten sposób wspomaga regenerację naskórka i opóźnia starzenie.
Jak stosować pierzgę?
Pierzga najlepiej działa przy regularnym spożywaniu w małych ilościach. Dorośli mogą przyjmować ok. 10-20 g dziennie, dzieci połowę tej porcji (w przypadku mniejszych dzieci, czyli takich rocznych lub dwuletnich, jeszcze bardziej zmniejsz porcję). Najlepiej rozpuścić ją w letniej wodzie i wypić na czczo rano lub wymieszać z miodem, jogurtem czy twarogiem. Nie należy dodawać jej do gorących napojów, ponieważ wysoka temperatura niszczy enzymy. Produkt powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce, w szczelnym pojemniku.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.