WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód

Miód zna każdy, ale o pierzdze słyszało już mniej osób. A to właśnie ona jest najcenniejszym darem ula: naturalnym źródłem witamin, enzymów i aminokwasów, które wspierają odporność, serce i wątrobę.

Pierzga jest zdrowsza od mioduPierzga jest zdrowsza od miodu
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock | ad
Paulina Hermann

Pierzga pszczela przez długi czas pozostawała w cieniu miodu i propolisu. Niesłusznie, bo to jeden z najwartościowszych produktów pszczelich, który dostarcza organizmowi niemal wszystkiego, czego potrzebuje. Powstaje z pyłku roślin, który pszczoły mieszają z miodem i śliną, a następnie fermentują w komórkach plastra. W efekcie powstaje naturalny probiotyk o ogromnej wartości odżywczej.

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Pierzga to naturalny koncentrat zdrowia

Pierzga zawiera ponad 200 aktywnych substancji, w tym białka, aminokwasy, tłuszcze, witaminy (A, C, D, E, z grupy B), enzymy i minerały, takie jak potas, magnez, żelazo i cynk. To właśnie ten bogaty skład sprawia, że nazywana jest "pszczelim złotem".

W porównaniu z pyłkiem pszczelim pierzga ma wyższą przyswajalność, gdyż fermentacja mlekowa rozkłada ściany pyłkowych ziaren, dzięki czemu cenne składniki są lepiej wchłaniane. W efekcie pierzga działa szybciej i skuteczniej: wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację, poprawia krążenie i chroni wątrobę przed toksynami.

Regularne stosowanie pierzgi wspiera również układ nerwowy. Łagodzi skutki stresu i zmęczenia. Sportowcy doceniają ją za naturalne działanie energetyzujące i obniżenie poziomu kwasu mlekowego po wysiłku.

Na co pomaga pierzga pszczela?

Lista jej właściwości jest imponująca:

  • poprawia odporność i przyspiesza powrót do zdrowia po infekcjach,
  • wspomaga pracę wątroby i proces detoksykacji,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu LDL,
  • reguluje ciśnienie krwi i wspiera układ sercowo-naczyniowy,
  • korzystnie wpływa na jelita i przemianę materii,
  • działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,
  • poprawia apetyt i ogólną kondycję organizmu.

Zawarte w pierzdze witaminy i minerały poprawiają również wygląd skóry, włosów i paznokci. Nie bez powodu wykorzystuje się ją także w kosmetykach, w ten sposób wspomaga regenerację naskórka i opóźnia starzenie.

Jak stosować pierzgę?

Pierzga najlepiej działa przy regularnym spożywaniu w małych ilościach. Dorośli mogą przyjmować ok. 10-20 g dziennie, dzieci połowę tej porcji (w przypadku mniejszych dzieci, czyli takich rocznych lub dwuletnich, jeszcze bardziej zmniejsz porcję). Najlepiej rozpuścić ją w letniej wodzie i wypić na czczo rano lub wymieszać z miodem, jogurtem czy twarogiem. Nie należy dodawać jej do gorących napojów, ponieważ wysoka temperatura niszczy enzymy. Produkt powinien być przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, a najlepiej w lodówce, w szczelnym pojemniku.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał