Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Często używamy go do pieczonych mięs, ryb i ziemniaków. Tymczasem rozmaryn świetnie sprawdza się również w postaci naparu – i to niekoniecznie na dobry sen. Okazuje się, że herbatka ma właściwości pobudzające i wpływa na poprawę koncentracji.
Możesz zaparzyć same liście (lub gałązki) rozmarynu lub dodać je do rozgrzewających mieszanek, na przykład z imbirem, pomarańczą i żurawiną. Delikatny i orzeźwiający zapach rozmarynu idealnie uzupełni aromat zimowej herbatki. Sprawdzi się również jako zamiennik kawy w chwili zmęczenia podczas pracy. Zawarte w rozmarynie związki aktywne, takie jak kwas rozmarynowy i flawonoidy, mogą wspierać pamięć, koncentrację i poprawiać nastrój.
Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa
Rozmaryn zamiast kolejnej filiżanki kawy
Chociaż rozmaryn nie zawiera kofeiny, również może pomóc na chwilowe zmęczenie w pracy. Jego orzeźwiający aromat i składniki aktywne sprawią, że poczujesz więcej energii i chęci do działania. Napar z rozmarynu wspiera krążenie i dotlenienie mózgu, co odczujesz jako lepszą koncentrację i łatwiejsze skupienie się na zadaniach. Badania sugerują, że inhalacja lub picie naparu z rozmarynu może korzystnie wpływać na pamięć krótkotrwałą oraz nastrój. Sprawdź, czy filiżanka takiego naparu sprawdzi się również u ciebie jako naturalny sposób na odzyskanie energii w ciągu dnia – bez potrzeby sięgania po kolejną kawę.
Pobudzenie i poprawa koncentracji mogą być przydatne podczas trudnego dnia w pracy, ale to nie jedyne korzyści odczuwalne po spożyciu herbatki ziołowej. Rozmaryn wpływa też na poprawę trawienia, łagodząc wzdęcia i uczucie ciężkości po posiłku. Pomaga w chwilach osłabienia organizmu – kwas rozmarynowy i karnozol mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Co więcej, regularne spożywanie lub płukanki z rozmarynu poprawiają kondycję włosów i skóry głowy. A przysłowiową wisienką na torcie jest to, że rozmaryn, dzięki właściwościom rozkurczającym, może pomóc złagodzić napięciowe bóle głowy.
Jak przygotować napar z rozmarynu?
Rozmarynu nie można zalewać wrzącą wodą, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zniszczyć część olejków eterycznych. Optymalna temperatura do parzenia zioła to 85–90 stopni Celsjusza.
Składniki:
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 250 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Liście lub całą gałązkę rozmarynu włóż do filiżanki i zalej gorącą wodą.
- Przykryj i pozostaw do zaparzenia na 10 minut.
- Przecedź napar i wymieszaj z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką miodu.
- Pij rano lub w godzinach przedpołudniowych.