Schab z jabłkami i pomarańczą
Schab z jabłkami i pomarańczą to wiosenna propozycja mięsnej potrawy, którą możesz zaserwować podczas świątecznego śniadania. Połączenie schabu i owoców gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, można go podawać na ciepło i zimno.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- schab bez kości 1 kg
- jabłka 2 szt
- pomarańcza 1 szt
- tymianek Kamis do oprószenia
- majeranek Kamis 1 łyżeczka
- papryka słodka Kamis 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- sól 1 łyżeczka
Schab oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć majerankiem, słodką papryką, pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie przecinając do końca ).
Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem. Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek. Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 minut.
Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min.
Przepis dodał użytkownik alaaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze