Schab z jabłkami i pomarańczą
Schab z jabłkami i pomarańczą to wiosenna propozycja mięsnej potrawy, którą możesz zaserwować podczas świątecznego śniadania. Połączenie schabu i owoców gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, można go podawać na ciepło i zimno.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- schab bez kości 1 kg
- jabłka 2 szt
- pomarańcza 1 szt
- tymianek Kamis do oprószenia
- majeranek Kamis 1 łyżeczka
- papryka słodka Kamis 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- sól 1 łyżeczka
Przepis
Schab oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć majerankiem, słodką papryką, pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie przecinając do końca ).
Przepis
Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem. Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek. Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 minut.
Przepis
Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min.