Trwa ładowanie...
d1b5xci
02-04-2013 15:28

Schab z jabłkami i pomarańczą

Przepis

Schab z jabłkami i pomarańczą to wiosenna propozycja mięsnej potrawy, którą możesz zaserwować podczas świątecznego śniadania. Połączenie schabu i owoców gwarantuje wspaniałe doznania smakowe, można go podawać na ciepło i zimno.

d1b5xci
4.3
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki
  • schab bez kości 1 kg
  • jabłka 2 szt
  • pomarańcza 1 szt
  • tymianek Kamis do oprószenia
  • majeranek Kamis 1 łyżeczka
  • papryka słodka Kamis 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
Przepis

Schab oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć majerankiem, słodką papryką, pieprzem oraz czosnkiem roztartym z solą. Odstawić schab w chłodne miejsce na co najmniej 1 godzinę. Schab naciąć na 1,5 cm plasterki ( nie przecinając do końca ).

Jabłka razem z skórką pokroić w plasterki około 1 cm ,wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z pomarańczy i oprószyć tymiankiem. Pomiędzy każdym nacięciem natrzeć schab sokiem z pomarańczy i włożyć plasterki jabłek. Na górę położyć dwa plasterki pomarańczy i schab owinąć sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st na około 45 minut.

Wyjąć rozciąć rękaw i włożyć jeszcze na 15 min.

Przepis dodał użytkownik alaaa

Schab z jabłkami i pomarańczą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
Więcej tematów
d1b5xci