Trwa ładowanie...
d4ndu0p
14 maja 2008, 17:13

Metrowiec w kratkę

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4ndu0p
Składniki
    • kakao 1-2 łyżki
    • masło 1 kostka
    • mąka 3 łyżki
    • cukier 6 łyżek
    • mleko 2 szklanki
    • olej 16 łyżek
    • woda (ciepła) 16 łyżek
    • mąka 3 szkl
    • cukier 2 szkl
    • jajka 8 szt
    • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
    • aromat waniliowy lub śmietankowy 1 szt
Przepis

Żółtka ubić z cukrem do białości. Dolać wodę , olej i dalej ubijać ( dla ułatwienia: 16 łyżek to jest ok.180 ml ). Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie równe części : do jednej wsypać kakao , a do drugiej tyle samo mąki ( czyli 1-2 łyżki ) i wymieszać. Upiec oddzielne placki na dwóch jednakowych blaszkach ( 30x20 cm ) w temp. 180- 200'C ( ok. 35 min.). Dobrze wystudzone placki pokroić wzdłuż w paski o szerokości ok. 3 cm.

Krem :
2 szkl. mleka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 kostka masła
aromat waniliowy lub śmietankowy

Dodatkowo ( niekoniecznie ) kilka łyżek dżemu morelowego do przełożenia

Około 3/4 szkl. mleka wymieszać dokładnie z mąką ( żeby nie było grudek ). Resztę mleka zagotować z cukrem , a następnie dolać mleko z mąką. Gotować ciągle mieszając aż masa zgęstnieje , wystudzić. Masło ucierać stopniowo dodając masę budyniową oraz aromat. Gotowym kremem smarować ( niezbyt grubo ) paski ciasta i sklejać je ze soba na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę , wyrównać wierzch kremem i posmarować dżemem morelowym ( niekoniecznie ). Następnie ułożyć drugą warstwę tak , aby powstała szachownica. Można sobie wcześniej poukładać na stole "na sucho" dwie oddzielne warstwy , a potem tylko posklejać je kremem. Gotowe ciasto oblać polewą czekoladową.

Uwagi:
Zanim zaczniemy smarować paski ciasta , warto sobie wcześniej podzielić krem , żeby mieć pewność , ze nam go nie zabraknie. Z kolei nadmiar kremu możemy zużyć do wyrównania wierzchu Metrowca. A jeśli ktoś lubi ciasta z dużą ilością kremu albo woli pokroić placki na cieńsze paski , to proponuję zwiększyć porcję kremu: 3 szkl. mleka , 8 łyżek cukru , 4 łyżki mąki ; 1,5 kostki masła.

Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ndu0p
d4ndu0p
d4ndu0p
Więcej tematów
d4ndu0p

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj