Mazurek z krówkową polewą
- Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 ? szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- Krówkowa polewa:
- 20 dag masła
- 30 dag krówek (najlepiej kruchych)
- Do dekoracji:
- migdały
- rodzynki
Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem).
Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.
Smacznego.
Przepis dodał użytkownik jonybravo36
Podziel się opinią
Komentarze