Mazurek pomarańczowo-mandarynkowy
- CIASTO:
- mąka 0.5 kg,
- masło 125g,
- cukier 125g,
- 2 jajka,
- MASA POMARAŃCZOWA-MANDARYNKOWA:
- 6 pomarańczy,
- 6 mandarynek,
- 2 cytryny,
- 400 g cukru,
- KANDYZOWANE OWOCE:
- 1 pomarańcza,
- 2 mandarynki,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- OZDOBY:
- migdały,
- rodzynki,
- czekolada
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Kolejno wbijamy jajka, dodajemy cukier i wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładamy nim prostokątną formę. Ciasto pieczemy aż do zarumienienia, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kolejno przygotowujemy masę owocową. Owoce dokładnie szorujemy. Z cytryn i pomarańczy ścieramy skórkę, która posłuży nam do ozdoby. Z cytrusów usuwamy błonki i zostawiamy miąższ. Miąższ miksujemy w blenderze. Następnie przekładamy go do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy co jakiś czas mieszając około 40 minut aż do zgęstnienia. Masę lekko studzimy i wykładamy na kruche ciasto.
Kolejno przygotowujemy kandyzowane owoce. Pomarańcze i mandarynki szorujemy. kroimy je na cienkie plastry, usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, wkładamy plastry owoców i gotujemy na średnim ogniu około półtorej godziny co jakiś czas obracając owoce na druga stronę. Po tym czasie wyjmujemy je na papier, żeby obeschły. Następnie układamy je na cieście.
Migdały sparzamy i obieramy ? układamy je na cieście w kształt kwiatów ? w środku umieszczamy rodzynka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdobimy nią ciasto. Boki ciasta obsypujemy startą skórką. Życzę smacznego :-)
Przepis dodał użytkownik Cukiereczek
Podziel się opinią
Komentarze