Trwa ładowanie...
d2dlmel
18 marca 2013, 14:02

Mazurek orzechowy z kajmakiem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2dlmel
Składniki
  • Na ciasto:
    • 120 g masła
  • 120 g mąki
  • 120 g orzechów włoskich
  • 60 g + 60 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • Orzechy włoskie do dekoracji
Przepis

Orzechy włoskie siekamy w blenderze. Dodajemy do nich 60 g cukru i mielimy na gładko. Masło i druga część cukru ucieramy, a następnie do masy dodajemy żółtka. Dodajemy masę maślaną, skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozcieramy ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Na lekko ostudzonym spodzie rozsmarowujemy masę kajmakową. Ozdabiamy ją orzechami włoskimi.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2dlmel
d2dlmel
d2dlmel
Więcej tematów
d2dlmel

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj