Mazurek makowo-kokosowy
- ciasto:
- 10 białek
- 1 szkl cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. maku
- 1 szkl. mąki
- pół proszku do pieczenia
- masa:
- 2 szkl mleka
- 1 kostka masła
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- żółtko
- 1 szkl cukru pudru
Ciasto:
Białka ubić z cukrem i mieszając dodać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę, proszek i suchy mak. Piec. 40 min.
Masa:
Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą zagotować i wlać pierwszą szklankę. Gotować aż zgęstnieje, cały czas mieszać. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem porcjami dodawać budyń. Przełożyć na biszkopt. Na masę można położyć ananasy i zalać galaretka lub przeciąć biszkopt na pół i masę przełożyć przez środek.
Przepis dodał użytkownik kruszka
Podziel się opinią
Komentarze