Trwa ładowanie...
d10digs
29 lutego 2012, 13:42

Marsjański sernik

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d10digs
Składniki
  • Spód:
  • 200-250 g. ciasteczek w czekoladzie (np.kruche ciastka w czekoladzie typu Digestive)
  • 100 g. masła
    • Ciemna polewa:
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany 36%
    • Jasna polewa:
  • 2 łyżki cukru
  • 20 g. masła
  • 2 łyżki śmietany 36%
    • Masa serowa:
  • 400 g. twarogu tłustego
  • 250 g. serka mascarpone
  • 300 ml. śmietany 36% (z tej porcji 300 ml. 4 łyżki już wykorzystaliśmy do sosów,do masy serowej dodajemy to co pozostało)
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 110 g. cukru
  • 2 batony Mars
Przepis

Ciastka dokładnie kruszymy.Ja wkładam je do lnianej torby ekologicznej i tłuczkiem do mięsa dokładnie rozbijam.
W małym garnuszku na wolnym ogniu roztapiamy masło i wlewamy do pokruszonych ciastek.Dokładnie mieszamy.
Powstałą masę przekładamy do tortownicy,równomiernie rozprowadzamy po jej spodzie i wstawiamy do lodówki.
Przed przełożeniem masy,tortownicę możemy wyłożyć folią aluminiową.

Składniki na jasną polewę wrzucamy do małego garnuszka i podgrzewamy na wolnym ogniu,cały czas mieszając,do czasu rozpuszczenia się cukru i dokładnego połączenia się składników.

Ze składnikami na ciemną polewę postępujemy identycznie.

Twaróg,serek mascarpone i cukier miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej masy. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie.
Śmietanę dosyć długo ubijamy a następnie dodajemy ją do masy serowej.Miksujemy całość.
Lekko ciepłą żelatynę dodajemy do masy,cały czas miksując.
Marsy kroimy na bardzo drobne kawałeczki,dodajemy do masy i całość mieszamy łyżką.
Połowę masy przekładamy do tortownicy (spód powinien już być twardy) i polewamy ją połową jasnej i ciemnej polewy.
Pozostałą masę wykładamy na wierzch i rozsmarowujemy łyżką.
Jasną i ciemną polewę artystycznie rozprowadzamy na wierzchu naszego Marsjańskiego sernika.Ja używam do tego "szprycki" do kremów z bardzo cienką końcówką.Dzięki niej można "narysować" ładne wzorki.Do tego celu można również użyć zwykłej łyżki.

Sernik musi wylądować w lodówce na co najmniej 3 godziny.

Jest to raczej deser serowy,aniżeli sernik,ale doznania smakowe i estetyczne murowane i jak się okazuje droga do serca mężczyzny prowadzi przez Marsa :)

Przepis dodał użytkownik ania_jukej

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10digs
d10digs
d10digs
Więcej tematów
d10digs

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj