MARMOLADA GRAPEFRUITOWO - JAGODOWA
- 2 garście jagód (mogą być mrożone)
- 1,20 kg grapefruita (obranego już z błonki)
- 35 dag cukru kryształu
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- żelfix 3:1 ? Dr. Oetkera
- 4 słoiczki po 250 ml każdy
1. Przygotowuję wszystkie składniki.
2. Grapefruita rozdrabniam na kawałki i smażę z cukrem, miodem, jagodami, cynamonem przez 10 min. Na końcu dodaję żelfix. Gdy marmolada zagotuje się z żelfixem, zdejmuję z ognia i mieszam aż piana zniknie a następnie przekładam do wyparzonych słoiczków. Marmolada twardnieje, gdy jest zimna.
3. Słoiczki zakręcam, po czym odwracam do góry dnem na 5 minut.
Przepis dodał użytkownik dawcio796
Podziel się opinią
Komentarze