Makaron z 1001 nocy
- 300 g. makaronu tagliatelle
- dwie spore piersi kurczaka
- 500 g. pieczarek
- 3 pełne garści świeżego szpinaku bez ogonków
- 250 ml. śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę,wrzucamy na patelnię,doprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem.Smażymy na oliwie z oliwek,aż mięso się zarumieni.Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w płatki czosnek.Smażymy jeszcze ok.5 minut.Zdejmujemy z patelni,odstawiamy na bok.
Pieczarki kroimy w niezbyt cienkie plasterki,wrzucamy na patelnię,znowu sól i pieprz do smaku,smażymy na oliwie z oliwek.
Szpinak wrzucamy na patelnię,podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut.Zdejmujemy z patelni i siekamy.
W tym czasie makaron powinien się już gotować (odlewamy go,gdy jest al dente).
Wszystkie składniki sosu kładziemy na patelnię,dodajemy śmietanę oraz wodę,aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję sosu.Smażymy na wolnym ogniu kilka minut,mieszając od czasu do czasu.
Sos doprawiamy do smaku i wrzucamy do niego ugotowany makaron.Podajemy natychmiast.
Przepis dodał użytkownik ania_jukej
Podziel się opinią
Komentarze