M U R Z Y N E K
- 4 czubate łyżki kakao ? tyle ile jest
- 4 jajka
- 2 szklanki maki
- 2 szklanki cukru
- ? paczki cukru waniliowego lub zapach waniliowy
- 1 kostka masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do garnka wsypać: cukier, kakao, cukier waniliowy i masło lub margarynę dokładnie wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu do otrzymania jednolitej masy aż do rozpuszczenia tłuszczu ? odstawić do ostygnięcia ( odlać 1/3 szklanki do polania już upieczonego ciasta)
Do pozostałej ostudzonej części dodawać stopniowo żółtka ciągle ubijając, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek.
Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie łyżką dokładnie wymieszać.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 9ok.1800C.
Piec około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakłuć ciasto patyczkiem w wielu miejscach i polać pozostawioną wcześniej polewą.
Przepis dodał użytkownik jolanta.struk
Podziel się opinią
Komentarze