Łososiowa rolada
- - 200 g łososia wędzonego w plastrach
- - 250 g półtłustego sera twarogowego
- - kilka łyżek tartego chrzanu
- - 100 ml śmietany
- - kilka łyżek kaparów
- - połówka posiekanej marynowanej papryki
- - świeży koperek
- - szczypiorek
- - cytryna
Twaróg zmiksować blenderem na gładko z chrzanem (ilość chrzanu zależy od tego, jak bardzo wyraziste i "ostre" w smaku nadzienie chcemy uzyskać) i śmietaną.
Plastry łososia rozłożyć na folii spożywczej tak, by zachodziły na siebie, tworząc prostokąt. Nadzienie serowo-chrzanowe rozsmarować równą warstwą na plastrach łososia. Na wierzchu równomiernie ułożyć kapary, pokrojoną w drobną kostkę paprykę marynowaną i posiekany świeży koperek.
Zwinąć łososia w dość ciasny rulon, pomagając sobie folią. Gotową roladę włożyć na ok. godzinę do zamrażalnika (wtedy łatwiej jest ją pokroić).
Dobrze schłodzoną roladę pokroić ostrym nożem na plastry grubości ok. 1,5 cm. Plastry ułożyć na sałacie, skropić sokiem z cytryny, udekorować szczypiorkiem i plasterkami cytryny. Podawać w temperaturze pokojowej.
Przepis dodał użytkownik tunrida
Podziel się opinią
Komentarze