Łosoś w sosie cytrynowym z makaronem szpinakowym
- 4 dzwonki łososia
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- makaron szpinakowy tagiatelle
- sos cytrynowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szkl mleka
- sok z 1 cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- cukier do smaku
- sól
- pieprz
- koperek
Łososia marynujemy w miodzie i soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Masło rozpuszczamy w rondelku, zasypujemy mąką, zasmażamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy intensywnie i zagotowujemy. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i doprawiamy do smaku cukrem.
Gotujemy makaron. Łososia smażymy na maśle, układamy na makaronie i polewamy sosem cytrynowym.
Przepis laureatki Konkursu Kulinarnego w serwisie dzieci.pl
Przepis dodał użytkownik lola123
Podziel się opinią
Komentarze