Łosoś garnirowany
- filet z łososia
- serek almette śmietankowy
- 5 dag łosoś wędzony
- pomarańcza
- cytryna
- natka pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- szalotka
- 1 papryka np.zółta
- 1 szklanka bulionu warzywnego (moze być z kostki)
- 2 łyżki żelatyny
- oliwa
- sól
- pieprz
- jajka przepiórcze
- sałata lodowa lub inna
fileta z łososia około 400 g obsmażyć na oliwie z 2 stron około po 3 min z każdej strony ,pokropić cytryną i sokiem z pomarańczy i odstawić do wystygnięcia .Następnie pokroić go na małe kawałeczki 3-5 cm i ułożyć na półmisku obłożonym liśćmi sałaty .W gorącym bulionie rozpuścić żelatyne i dokładnie wymieszać czekać do ostygnięcia .Łososia wędzonego kroimy drobno ,mieszamy z serkiem dodajemy sok z pomarańczy i kilka kropel cytryny ,natke pietruszki ,sól,pieprz, powstaje mus ,który nakładamy na nasze kawałeczki łososia szprycownicą lub łyżeczką ( ładnie rozkładając) na każdy kawałek dajemy pomidorka koktajlowego (przekrojonego na połówki) połówke jajka przepiórczego ( wcześniej ugotowanego przez 3 min ) i kawałek papryki żółtej . Polewamy galaretką wcześniej zrobiną i odstawiamy na 1 godzine w zimne miejsce COŚ PYSZNEGO
Przepis dodał użytkownik morgolccia323
Podziel się opinią
Komentarze