Łosoś duszony w białym winie
- 1 kg łososia
- 3 łyżki masła
- 3 listki laurowe
- 1 szklanka białego wytrawnego wina (najlepsze Nottage Hill Riesling)
- Pół cytryny
- 2 łyżki siekanego koperku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
Sprawioną, umytą i osuszoną rybę pokrój w dzwonka, lekko oprósz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie w płaskim rondlu z grubym dnem roztop masło, wrzuć pokruszone liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem włóż porcje łososia do garnka, by się dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Pod koniec wlej sok i skórkę otartą z cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, a sos lekko odparuj, przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.
Przepis dodał użytkownik 5469
Podziel się opinią
Komentarze