Łopatka z nadzieniem
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 gorzka czekolada (60% kakao)
- 10 dag suszonej żurawiny firmy KAMIS
- 50 g płatków migdałowych
- sól
- pieprz czarny mielony firmy KAMIS
- tymianek firmy KAMIS
- gałka muszkatołowa firmy KAMIS
- majeranek firmy KAMIS
- koperek suszony firmy KAMIS
- pieprz kolorowy w kulkach firmy KAMIS
- 3 ząbki świeżego czosnku
- oliwa z oliwek
Mięso dokładnie umy i osuszyc, opsypac solą. Do miski wsypac szczypte pieprzu czarnego mielonego, tymianku, gałki muszkatołowej, majeranku, koperku i to wszystko razem wymieszac. Tak przygotowaną marynatę nałoży na mięso i dokładnie rozsmarowac, dodac 3 ząbki czosnku pokrojonego na połówki i włoży je do mięska. Tak przygotowane mięso odstawic do lodowki najlepiej na noc, żeby smak był mocniejszy. Kiedy mięsko będzie łatdnie zamarynowane, rozpuszczamy na parze gorzką czekolade, którą pózniej smarujemy wnętrze miesa , na czekolade dajemy suszoną żurawine wraz z płatkami migdałów. Tak przygotowane mięso zwijamy używają nici.
Na przygotowaną blaszke wlewamy delikatnie oliwe kładziemy mięsko i mięsko również polewamy delikatnie oliwą
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez ok 1 godzine. Obracając w połowie pieczenia mięsko na drugą strone.
Przepis dodał użytkownik Rafaello85
Podziel się opinią
Komentarze